Cipras i Junker u Briselu o grčkom predlogu reformi

Predloženi sporazum sadrži 46 strana reformi i budžetskih mjere kojima se obavezuje grčka vlada kako bi dobila posljednju tranšu pomoći od 7,2 milijade eura od kreditora
3 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2015. 12:18h

Pregovori između Grčke i međunarodnih kreditora o isplati posljednje tranše kreditne pomoći toj državi danas ulaze u završnu fazu nakon što je grčki premijer Aleksis Cipras podnio predlog o postizanju sporazuma, saopštili su izvori bliski vladi u Atini.

Prvi sastanak o tom predlogu biće održan večeras u Briselu, a Cipras odlazi "s punim koferom predloga", naveli su neimenovani izvori i dodali da će se grčki premijer sastati s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Predloženi sporazum sadrži 46 strana reformi i budžetskih mjere kojima se obavezuje grčka vlada kako bi dobila posljednju tranšu pomoći od 7,2 milijade eura od kreditora - Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Međutim, Evropska komisija poručila je juče da grčki predlog nije dovoljan.

Grčka treba da hitno okonča pregovore s kreditorima o sporazumu koji predviđa reforme koje mora preduzeti, da bi dobila preostale 7,2 milijarde eura kreditne pomoći zahvaljući kojoj je finansirala otplatu dugova posljednjih pet godina. Bez tog novca, Grčka bi mogla da bankrotira u narednih nekoliko nedjelja i da ispadne iz evrozone što bi moglo da destabilizuje privredu i finansije cijele Evrope.

Zamjenik grčkog premijera Janis Dragasakis je rekao da je Grčka "spremna da odgovori na sve što se od nje traži" da bi se postigao dogovor, ali da Atina neće prihvatiti ultimatum kreditora.

Kreditori insistiraju na nastavku mjera štednje čemu se protivi vladajuća grčka stranka Siriza.

Bonus video: