Gdje će ih odvesti: Policija izbacila stotine izbjeglica iz kampa u Parizu

Izbjeglice, uglavnom muškarci, ali i nekoliko porodica, čekali su da se ukrcaju u autobuse kojima će biti prevezeni do različitih prihvatilišta u oblasti glavnog grada Francuske
62 pregleda 5 komentar(a)
Izbjegličko naselje, Francuska, Foto: Reuters
Izbjegličko naselje, Francuska, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2015. 10:16h

Francuska policija danas je izbacila nekoliko stotina afričkih imigranata iz improvizovanog kampa ispod mosta sa šinama metroa u sjevernom dijelu Pariza.

Više od 350 izbjeglica, uglavnom iz Sudana, ali i iz Eritreje, Somalije i Egipta, živjelo je u improvizovanom kampu ispod šina metroa između stanica La Šapel i Barb-Rošekuar.

Kamp se pojavio u ljeto 2014. godine, ali je proširen u aprilu kada je zbog povoljnih vremenskih uslova hiljade imigranata iz sjeverne Afrike preko Mediterana stiglo u Evorpu.

Policija je proteklog vikenda obavijestila imigrante da imaju rok od 48 sati da isprazne kamp. Jutros je policija opkolila kamp i blokirala saobraćaj u okolini, navodi AFP.

Izbjeglice, uglavnom muškarci, ali i nekoliko porodica, čekali su da se ukrcaju u autobuse kojima će biti prevezeni do različitih prihvatilišta u oblasti glavnog grada Francuske.

Prema rezultatima ankete koju su u tom kampu prošle nedjelje sprovele gradske vlasti i udruženja izbjeglica, 160 ljudi je htjelo da ostane u Francuskoj, dok je 200 namjeravalo da ode na druge destinacije, uglavnom u Veliku Briatniju i skandinavske zemlje.

Od početka godine na obale Italije stiglo je više od 40 hiljada imigranata koji su bježali od sukoba i siromaštva u zemljama poput Libije i Eritreje.

Oko 1.770 imigranata je stradalo na tom opasnom putovanju na koje se često otiskuju u neispravnim i pretrpanim čamcima i brodovima.

Bonus video: