Preminuo Čarls Kenedi, kreator najvećeg uspjeha Liberalnih demokrata

Ostavku na mjesto predsjednika Liberalnih demokrata Kenedi je podnio 2006. godine, pošto je priznao da ima problem s alkoholom
80 pregleda 0 komentar(a)
Čarls Kenedi, Foto: Reuters
Čarls Kenedi, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2015. 10:40h

Bivši lider britanske partije Liberalne-demokrate Čarls Kenedi, koji je bio zaslužan za njen najveći izborni uspjeh, umro je u 56. godini, saopštila je danas njegova porodica.

U saopštenju se ne navodi koji je uzrok smrti.

Policija je saopštila da ih je hitna pomoć u ponedjeljak obavijestila o iznenadnoj smrti Kenedija i da nije bilo sumnjivih okolnosti.

Kenedi je vođstvo liberalnih demokrata preuzeo od Pedija Ešdauna 1999. i pomogao da partija na izborima 2005. godine ostvari najbolji uspjeh za 80 godina postojanja, osvojivši 62 mjesta u parlamentu.

Veliki broj glasova dobili su zahvaljujući i Kenedijevom glasnom protivljenju invaziji na Irak 2003. godine.

Ostavku na mjesto predsjednika Liberalnih demokrata Kenedi je podnio 2006. godine, pošto je priznao da ima problem s alkoholom.

Mjesto u parlamentu izgubio je na izborima prošlog mjeseca.

Nik Kleg, lider Liberalnih demokrata, koji je podnio ostavku poslije neuspjeha na posljednjim parlamentarnim izborima, izjavio je da je Kenedi bio uvijek skroman o svojim dostignućima.

"Kada je imao dobar dan, Kenedi je imao više političkog talenta u malom prstu nego svi mi zajedno", kazao je Kleg.

Bivši britanski premijer Toni Bler je rekao da je smrt njegovog nekadašnjeg protivnika "apsolutna tragedija".

"Dokazao je da je bio u pravu u vezi s Irakom. Istorija će biti dobra prema njemu kao što je on bio prema drugima", izjavio je Džon Preskot, koji je bio zamjenik premijera Blera.

Saučešće njegovoj porodici uputio je i premijer Dejvid Kameron, koji je rekao da je Kenedi bio "najtalentovaniji političar koji je umro previše mlad", prenio je Bi-Bi-Si.

Čarls Kenedi je ušao u parlament kada je imao 23 godine, čime je postao najmlađi britanski poslanik u to vrijeme.

Bonus video: