DOVOLJAN RAZLOG ZA RAZLAZ

Junker: Mađarskoj nije mjesto u EU ako uvede smrtnu kaznu

Mađarska je ukinula smrtnu kaznu kao jedan od uslova za ulazak u EU 2004. godine
3 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Beta-AP
Žan Klod Junker, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.02.2019. 22:52h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, zauzeo je danas oštriji stav prema Mađarskoj, izjavivši da bi ta zemlja mogla da bude izbačena iz Evropske unije ako nastavi da predlaže ponovno uvođenje smrtne kazne.

"Ako Mađarska želi da uvede smrtnu kaznu, to će biti dovoljan razlog da se raziđemo. Razlog za razvod! Jedno od mojih političkih uvjerenja je da smrtna kazna ne treba da postoji. Bilo kome ko uvede smrtnu kaznu nije mjesto u Evropskoj uniji", istakao je Junker.

Junker je nedavno iznenadio javnost, kada je, na samitu EU u Rigi,  mađarskog premijera Viktora Orbana pozdravio rečenicom: "Zdravo, diktatore!", prenio je britanski "Telegraf".

List navodi i da su Orbanovi odnosi s liderima EU u poslednje vrijeme zategnuti, zbog njegovih bliskih veza s Rusijom.

Orbanova vlada naglasila je da nema namjeru da ponovo uvede smrtnu kaznu, dodajući da je pitanje pokrenula zbog javne debate o toj temi.

Orban je prošle sedmice izjavio da je spreman da razgovara s Briselom, ali da je "protiv bilo koga ko zemlju izvodi iz EU i NATO-a".

"Za nas Mađare, oni su naša porodica", rekao je Orban.

Mađarska je ukinula smrtnu kaznu kao jedan od uslova za ulazak u EU 2004. godine.

Orban je ponovo pokrenuo to pitanje nakon nedavnog ubistva mladog vlasnika trafike u južnom mađarskom gradu Kapošvaru, koje je izazavalo gnijev u zemlji. 

Orbanova najava da će preduzeti korake ka vraćanju smrtne kazne u mađarski sistem krivičnih sankcija izavala je žestoke otpore u Briselu, jer bi to predstavljalo otvoreno kršenje Evropske povelje o ljudskim pravima, čija je potpisnica i Mađarska.

Pored toga, ukidanje smrtne kazne je jedan od uslova koje zemlje kandidati moraju da ispune prije pristupanja EU, a visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini redovno šalje protestne poruke svaki put kada se osuđenik pogubi bilo gdje u svijetu.