Njemački lobiji traže da se Rusija vrati u G7

Rusija je 1998. pozvana u članstvo Grupe sedam vodećih industrijskih zemalja svijeta, koja je potom promijenila naziv iz G7 u G8. Međutim, Rusiji je prošle godine suspendovano članstvo zbog njenih postupaka u Ukrajini
2 komentar(a)
Samit G7, Foto: Reuters
Samit G7, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2015. 06:10h

Rusiju bi trebalo pozvati da se pridruži samitu Grupe sedam industrijskih sila sljedećeg vikenda, kazali su juče šefovi dva njemačka poslovna lobija.

Lideri G7 su prošle godine održali samit bez ruskog predsjednika Vladimira Putina u znak protesta zbog ruske aneksije Krima. Budući da se ne nazire kraj sukobima u istočnoj Ukrajini uprkos primirju koje je potpisano u Minsku prije tri mjeseca, isključivanje Rusije sa samita se nastavlja drugu godinu zaredom.

Ekhard Korde, predsjedavajući njemačkog Komiteta za istočne ekonomske odnose, koji predstavlja interese oko 200 kompanija sa investicijama u Rusiji, kazao je da je isključivanje Rusije sa samita zapravo propuštena prilika. „Sastanak G7 sa Rusijom bi mogao doprinijeti rješavanju krize i podstaći Rusiju na konstruktivne korake u konfliktu u Ukrajini“, kazao je Kordes za list „Velt am zontag“, govoreću da je bolje da razgovaraju jedni sa drugima nego jedni o drugima.

Odnosi između Rusije i Zapada su se pogoršali zbog konflikta u Ukrajini. Evropska unija je u subotu kritikovala novu rusku crnu listu na kojoj se nalazi 89 političara iz EU kojima se zabranjuje ulazak u tu zemlju, nazvavši je „samovoljnom i neopravdanom“.

Matijas Placek, predsjedavajući poslovnog lobija Njemačko-ruski forum i uticajni član socijaldemokrata (SDP), takođe je rekao da je vrijeme da se Rusiji uputi poziv da se vrati u G7.

„Proces dezintegracije na Bliskom istoku, u Iranu, Avganistanu i Siriji može biti riješen samo sa Rusijom“, kazao je on za list, dodajući da je borba protiv međunarodnog terorizma moguća samo uz pomoć informacija ruskih tajnih službi, prenio je Rojters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel biće domaćin liderima iz SAD, Britanije, Francuske, Kanade, Italije i Japana u jednom bavarskom dvorcu 7. i 8. juna.

Prošlog mjeseca njemački ministar Frank Valter Štajnmajer je odbacio pozive za povratak Rusije u Grupu 7, rekavši da se tome ne može pristupiti olako nakon nezakonite aneksije Krima.

Rusija je 1998. pozvana u članstvo Grupe sedam vodećih industrijskih zemalja svijeta, koja je potom promijenila naziv iz G7 u G8. Međutim, Rusiji je prošle godine suspendovano članstvo zbog njenih postupaka u Ukrajini.

Bonus video: