Ruskinja tužila "fabriku botova"

Ona kaže da je radila u 12-časovnim smjenama i postavljala političke komentare na raznim sajtovima, za šta je mjesečno primala oko 778 dolara
1 komentar(a)
Rusija botovi, Foto: Beta/AP
Rusija botovi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.05.2015. 09:24h

Ljudmila Savčuk, bivši ruski internet “bot”, plaćena da promoviše određene političke stavove na internetu, tužila je bivšeg poslodavca, pokušavajući da privuče pažnju na “informacioni rat” koji se vodi u Rusiji.

Osnova tužbe koja bi trebalo da bude predstavljena u sudu Sankt Peterburga sljedećeg mjeseca, je to što joj poslodavac nije obezbijedio bilo kakav ugovor. Savčuk kaže da je otpuštena nakon što je govorila za medije o svojoj firmi Internet Research, koju je opisala kao “rusku fabriku botova”.

Internet Research navodno je povezan sa još jednom kompanijom sličnog imena Internet Research Agency, a početkom proljeća spojene su u jednu firmu New Technologies, koja je u zvaničnim dokumentima “građevinska kompanija”, piše Gardijan.

“Fabrika trolova funkcioniše na vrlo čudnim principima, ali su sve te firme povezane, čak i ako su pravno gledano razdvojene”, rekla je Savčuk.

Od kako je otpuštena, Savčuk se trudi da se bori protiv botova na internetu i ima organizaciju pod nazivom “Svijet informacija”.

“Među nama ima i onih koji podržavaju vladu i opozicionara, ali svi smatramo da su takve metode informacionog rata neprihvatljive”, rekla je ona.

Advokat Darja Suhik iz organizacije Komanda 29 kaže da je tužba “predtekst za primoravanje ove tajne organizacije da se predstavi javnosti”.

Savčuk kaže da je zaposlena u decembru, nakon što je odgovorila na oglas za posao. Ona kaže da je radila u 12-časovnim smjenama i postavljala političke komentare na raznim sajtovima, za šta je mjesečno primala oko 778 dolara. Novac je primala u kešu, sve do marta, kada je otpuštena.

Bonus video: