Euroskeptici i u finskoj vladi

Partija Finaca se smatra najvećnim pobjednikom aprilskih izbora, pošto su dobili više poslanika od Nacionalne koalicione partije Aleksandra Stuba koji je sada ministar finansija
0 komentar(a)
Juha Sipila, Foto: Reuters
Juha Sipila, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2015. 15:50h

Populistička, euroskeptična Partija Finaca, poznata po protivljenju spasavanju Grčke i politički spornim izjavama, ušla je danas prvi put u finsku vladu.

Predsjednik Sauli Ninisito imenovao je danas novu vladu desnog centra premijera Juhe Sipila. U vladi su Sipilina Partija centra, proevropski konzervativci bivšeg premijera Aleksandra Stuba i Partija Finaca.

Lider Partije Finaca Timo Soini postavljen je za ministra spoljnih poslova i zamjenika premijera, dok je Jari Lindstrom iz te partije ministar pravde. Euroskeptici su dobili još dva ministarstva.

Partija Finaca se smatra najvećnim pobjednikom aprilskih izbora, pošto su dobili više poslanika od Nacionalne koalicione partije Aleksandra Stuba koji je sada ministar finansija.

Euroskeptična Partija Finaca je postala poznata po kontroverznim izjavama njenih članova.

Član Evropskog parlamenta iz te stranke 2011. Jusi Hala-aho rekao je da je Grčkoj potrebna vojna hunta da tenkovima "obuzda štrajkače i demonstrante".

Lindstrom je rekao juče da bi trebalo uvesti smrtnu kaznu za "neke slučajeve" kao što su "izuzetno teški zločini nad malom djecom". On je dodao da je to njegovo lično gledište, ali ne i politički program.

Bonus video: