Ukrajina: Napredak u pregovorima o restrukturiranju duga

Na ivici bankrota poslije tri godine recesije i godinu dana sukoba, Ukrajina je dobila od MMF kredit od 17,5 milijardi dolara na rok od četiri godine
0 komentar(a)
Natalija Jaresko, Foto: Reuters
Natalija Jaresko, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2015. 15:37h

Ukrajina će uskoro pokrenuti direktne pregovore s povjeriocima o restrukturiranju njenog duga, koji je neophodan za oživljavanje privrede, razorene poslije više od godinu dana sukoba na istoku zemlje, izjavila je danas u Kijevu ukrajinska ministarka finansija Natalija Jaresko.

Poslije nekoliko meseci sastanaka sa kreditorskim savjetnicima, "uskoro bi trebalo da počnu direktni pregovori. Očekujemo postizanje konstruktivnog dogovora", rekla je ukrajinska ministarka.

Na ivici bankrota poslije tri godine recesije i godinu dana sukoba, Ukrajina je dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kredit od 17,5 milijardi dolara na rok od četiri godine. Prva tranša zajma od pet milijardi dolara uplaćena je u martu ove godine.

U okviru tog programa kreditne pomoći, vlasti u Kijevu vode teške pregovore o restrukturiranju javnog duga koji će ove godine dostići 94 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a njen spoljni dug 158 odsto BDP zbog devalvacije ukrajinske valute grivne i prazne državne kase.

Kredit MMF-a je osnova za pomoć od 40 milijardi dolara međunarodne zajednice.

Ukrajinski parlament je prošle godine usvojio zakon koji omogućava vladi da ukoliko bude bilo neophodno, uvede moratorijum na isplatu spoljnjeg duga zemlje.

Bonus video: