"DA LI VELIKA BRITANIJA TREBA DA OSTANE ČLANICA EU"

London formulisao pitanje za referendum o članstvu u EU

Analitičari ističu da je važno kako je postavljeno pitanje na listiću, jer će sada pristalice članstva u EU moći da se promovišu kao kampanja "za", što im omogućuje da se prikazuju u nešto pozitivnijem svijetlu od kampanje "protiv"
0 komentar(a)
V.Britanija, EU, Foto: Studentthinktank.eu
V.Britanija, EU, Foto: Studentthinktank.eu
Ažurirano: 15.02.2019. 00:17h

Britanski glasači će na referendumu o članstvu u Evropskoj uniji, koji treba da bude održan u naredne dvije godine, odgovarati na pitanje - da li Velika Britanija treba da ostane članica EU, saopštila je danas vlada u Londonu.

Ukoliko žele da Britanija ostane u Evropskoj uniji, glasači će morati da zaokruže "da", prenio je Rojters.

Analitičari ističu da je važno kako je postavljeno pitanje na listiću, jer će sada pristalice članstva u EU moći da se promovišu kao kampanja "za", što im omogućuje da se prikazuju u nešto pozitivnijem svijetlu od kampanje "protiv".

Tekst referendumskog pitanja je dio predloga zakona, za koji je britanski premijer Dejvid Kameron izjavio kako se nada da će biti usvojen u parlamentu za "veoma kratko vrijeme".

Kraljica Elizabeta druga je juče, izlažući zakonodavni plan novoizabrane vlade u parlamentu, objavila da će Velika Britanija do kraja 2017. održati referendum o članstvu u Evropskoj uniji.

"Zakon će biti donijet kako bi se obezbijedio referendum o članstvu u Evropskoj uniji prije kraja 2017", rekla je britanska kraljica u tradicionalnom govoru na početku rada parlamenta, prenijele su agencije.

Britanski premijer Dejvid Kameron, čija je Konzervativna partija osvojila pobjedu na izborima održanim u maju, planira da do kraja 2017, raspiše referendum o članstvu u EU i, kako je rekao, do tada preispita ulogu svoje zemlje u Uniji.