ČEŠKI GENERAL UPOZORAVA

Pavel: Rusija bi za dva dana okupirala Baltik

Češki general Petr Pavel je upozorio da bi NATO tako došao u poziciju da odlučuje da li da se upusti u rat koji bi mogao da postane i nuklearni, zbog već okupirane teritorije, ali da je u igri takođe element zastrašivanja - obaveza kolektivne odbrane napadnutog člana i rizik nuklearnog odgovora
20 komentar(a)
Petr Pavlov, NATO, Foto: Beta-AP
Petr Pavlov, NATO, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.05.2015. 16:53h

Novi šef Vojnog komiteta NATO Petr Pavel upozorava da bi Rusiji bila potrebna svega dva dana da okupira baltičke republike i da NATO ne bi ni stigao da reaguje.

Češki general Petr Pavel je upozorio da bi NATO tako došao u poziciju da odlučuje da li da se upusti u rat koji bi mogao da postane i nuklearni, zbog već okupirane teritorije, ali da je u igri takođe element zastrašivanja - obaveza kolektivne odbrane napadnutog člana i rizik nuklearnog odgovora.

"Rusija je u stanju da okupira baltičke zemje za dva dana a za to vreme NATO ne bi stigao da reaguje", kazao je general Pavel na konferenciji "Naša bezbjednost ne podrazumijeva se sama po sebi" u češkom parlamentu.

Petr Pavel, koji visoku funkciju u NATO preuzima u junu, ocijenio je da je Evropa zapanjujuće neefikasna kada su u pitanju prijetnje iz Rusije i Islamske države.

"Jedan od hendikepa NATO jeste složenost procesa odlučivanja. Jednostavno zbog toga što ima 28 članova i svi moraju da se slože. Rusija je u stanju da odluči za vrlo kratko vrijeme - za nekoliko sati", kazao je češki general.

Novi predsjednik Vojnog komiteta NATO, glavni vojni savjetnik generalnog sekretara Alijanse istakao je da bi u budućnosti trebalo uskladiti politički proces odlučivanja sa rokovima snaga za brzu intervenciju, koji je kod nekih jedinica upravo dva dana.