ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Sada bi više Škota glasalo za nezavisnost

Penzioneri se najviše protive nezavisnosti, čak 68 odsto, a s druge strane 54 odsto ispitanika, koji imaju između 18 i 24 godine, je za nezavisnost Škotske
0 komentar(a)
Škotska, nezavisnost, Foto: Reuters
Škotska, nezavisnost, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2015. 06:49h

Podrška nezavisnosti Škotske povećala se od prošlogodišnjeg referenduma, pokazuju rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja, prema kojima građani svih starosnih grupa, izuzev penzionera, sada podržavaju izdvajanje iz sastava Velike Britanije, objavila je britanska štampa.

Kako se navodi, 47 odsto bi glasalo za nezavisnost Škotske, što je za dva odsto više u odnosu na glasanje iz septembra prošle godine.

Ipak, većina građana Škotske (53 odsto) se i dalje protivi nezavisnosti, što je takođe za dva odsto manje u odnosu na rezultate referenduma, pokazuje anketa koju je sproveo "Sandej Post" i koja je obuhvatila 1.000 Škota.

Prema anketi, građani stariji od 60 godina su protiv nezavisnosti, a sve ostale starosne grupe su za.

Penzioneri se najviše protive nezavisnosti, čak 68 odsto, a s druge strane 54 odsto ispitanika, koji imaju između 18 i 24 godine, je za nezavisnost Škotske.

Anketa je sprovedena poslije navoda da bi Škotska bila nezavisna da su na referendumu glasali samo građani mlađi od 40 godina, prenio je "Independent".