"Jehovini svjedoci uništavaju živote ljudima"

Jehovini svjedoci ranije su optuživani da ućutkuju žrtve seksualnog zlostavljanja,kako bi spriječili narušavanje ugleda crkve, ali su sve takve tvrdnje poricali
980 pregleda 9 komentar(a)
Biblija, Foto: Shutterstock.com
Biblija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.05.2015. 09:12h

Jedna djevojka koja je napustila Jehovine svjedoke nakon što je saznala da ta sekta krši osnovna ljudska prava članova, iskreno je progovorila o toj sekti za britanske medije.

Suzdržavajući suze, prisjetila se ličnih iskustava dok je bila član sekte i kako su je učili da će svi van okrilja Svjedoka, uključujući i njenog oca, završiti u Armagedonu.

Ona je takođe ukazala na nisku poziciju žena u hijerarhiji organizacije i kako ih smatraju inferiornimu odnosu na muškarce, piše Independent.

“One ne mogu učiti muškarce. One čak ne mogu govoriti za govornicom kao što to ja činim”, rekla je ona. “One ne smiju da preispituju bilo koju odluku koju donosi muškarac”.

Bilo kakvo od stupanje od crkvene doktrine i prakse strogo je zabranjeno u Jehovinim svjedocima i oni koji se ogluše o pravila bivaju kažnjeni od strane vjerskih vođa.

Neke od najšokantnijih optužbi koje je djevojka iznijela odnose se na druge članice sekte, prenosi B92.

Ona se prisjetila Džejn, djevojke koju su vođe grupe ispitivale nakon što je silovana radeći kao putujući trgovac.

Oni su je navodno optužili da je izazivala muškarce provokativnim oblačenjem i da silovana zato što su “samo ljudi”.

Kako bi joj bilo oprošteno, Džejn je bila prinuđena da se konzervativnije oblači, napusti posao i odustane od optužbi protiv napadača.

Druga po imenu Dona, navodno je maltretirana od strane muškaraca iz njihove zajednice i to kao djevojčica, ali nikom nije smjela da kaže nešto o tome.

Pošto je potom bila fizički i psihički zlostavljana tokom 14 godina braka, navodno joj je preporučeno da postane “bolja žena”, jer su problemi koje ima “njena krivica”.

Ona se naposljetku razvela, ali se muke nisu okončale. Ekskomunicirana je iz sekte, što je značilo da više ne smije da komunicira sa prijateljima i članovima porodice.

“Što je još gore, njenoj djeci je zabranjeno da razgovaraju s njom jer je 'zla'. Ona strahuju da nečim ne razočaraju svog oca i boga”, rekla je djevojka.

Jehovini svjedoci ranije su optuživani da ućutkuju žrtve seksualnog zlostavljanja, kako bi spriječili narušavanje ugleda crkve, ali su sve takve tvrdnje poricali.

Sud u Kaliforniji je 2015. naredio društvu Kula stražara, kompaniji koju su osnovali Jehovini svjedoci, da plati 2,8 miliona dolara odštete nakon što je prikrivala maltretiranje jedne od članica, što je dovelo do zlostavljanja devetogodišnje djevojčice.

“To je vjera koja propoveda ljubav i prihvatanje, ali je stvarnost sasvim drugačija. Ljubav i prihvatanje sežu samo do one tačke u kojoj članovi apsolutno slušaju vođe i ništa ne preispituju”, rekla je neimenovana djevojka.

“Ova vjera uništava živote i porodice i to čine bez ikakve kontrole, jer su dobri u ućutkivanju ljudi koji su ih napustili”.

Jehovini svjedoci nisu komentarisali iznijete optužbe.

Bonus video: