Politički preokret u Španiji poslije 40 godina

Rezultat glasanja, ocjenjuje "Figaro", mogao bi da znatno izmijeni nacionalni politički pejzaž kojim je dosad dominirala desnica i označi kraj dvopartijske vladavine Narodne partije i Socijalističke partije koja traje još od 1982, u korist "sistema u italijanskom stilu" gdje će alijanse biti neminovne
80 pregleda 1 komentar(a)
Madrid izbori, Foto: Beta/AP
Madrid izbori, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.05.2015. 08:22h

Španija je na regionalnim i opštinskim izborima doživjela politički preokret pošto je proboj novih snaga centra i radikalne ljevice uzdrmao dvostranački sistem koji već 40 godina organizuje politički život u ovoj zemlji, ocjenjuje danas francuska štampa.

Španska vladajuća Narodna partija pobijedila je na juče održanim lokalnim izborima u Madridu, ali bi mogla da izgubi kontrolu nad gradskim vijećem prvi put od 1991. godine, pokazuju zvanični rezultati poslije prebrojanih 97 odsto glasova.

Prema tim rezultatima, prenio je Rojters, Narodna partija će imati 21 mjesto u lokalnoj skupštini koja broji 57 poslanika, dok je na drugom mjestu koalicija "Aora Madrid" (Madrid sada) koju podržava "Podemos" sa 20 mjesta, dok su socijalisti treći sa devet mjesta.

Prema tome, "Aora Madrid" može da oformi ljevičarsku koaliciju sa socijalistima i dobije apsolutnu većinu.

Ista je situacija i u drugom gradu po veličini u Španiji, Barseloni, gdje levičari (pokret Indignado) imaju jedno mjesto više u podijeljenom gradskom veću od najbližeg rivala, a jedno mjesto manje u Madridu u odnosu na vladajuću partiju, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenio AFP.

Francuski list "Figaro" danas primjećuje da desnica ostaje na čelu zemlje na nacionalnom nivou, ali da nema apsolutnu većinu na teritorijama na kojim su juče održani izbori, te da su nove stranke ljevice i centra sada nezaobilazne u podjeli vlasti.

Nijedna stranka nije blizu apsolutnoj većini u Madridu i Barseloni, što nagovještava delikatne pregovore između gradskih savjetnika, koji imaju zadatak da izaberu gradonačelnika, dodaje se u tekstu.

Rezultat glasanja na jučerašnjim izborima, ocjenjuje "Figaro", mogao bi da znatno izmijeni nacionalni politički pejzaž kojim je dosad dominirala desnica i označi kraj dvopartijske vladavine Narodne partije i Socijalističke partije koja traje još od 1982, u korist "sistema u italijanskom stilu" gdje će alijanse biti neminovne.

Poslije skoro šest godina krize Španija se okreće novoj politici koju otelotvoruje Podemos (Možemo), saveznik grčke Sirize, ili Sijudadanos (Građani) desnog centra, formacije koje su osnovali tridesetogodišnjaci, zaključuje pariski dnevnik.

Francuski "Mond" ukazuje da vladajuća Narodna partija Marijana Rahoja plaća cijenu četvorogodišnje politike stroge štednje i korupcionaških skandala, koji ugrožavaju i Socijalističku partiju.

BBC konstatuje da se juče održai izbori doživljavaju kao test pred parlamentarne izbore u Španiji koji će biti održani u novembru ove godine.

Britanski radio ističe da je Narodna partija osvojila najviše glasova, pobijedivši socijaliste, ali da ni jedna od te dvije stranke nema neophodnu većinu.

Protekle tri i po decenije, konzervativna Narodna partija i socijalisti su dominirali španskom politikom u krutom dvopartijskom sistemu, ali nedavna ekonomska kriza i bujica korupcijskih skandala, prvi put su ugrozili njihov monopol u demokratskom periodu Španije, ocjenjuje Dojče vele.

Siudadanos i druga nova stranka sa mladom rukovodstvom, Podemos, ili na španskom "Mi možemo“, iskoristili su razočarenje Španaca sa statusom kvo.

"Ovi izbori predstavljaju revoluciju jer ćemo od samo dvije partije koje su sposobne da vladaju, imati političku mapu na kojoj se nalaze čitiri stranke, od kojih su sve sposobne da vladaju", kaže Hoze Ignjasio Toreblanka, politikolog koji je nedavno objavio knjigu o Podemosu.

Bonus video: