KAMERONOVA PRAVILA

Ko može da glasa na referendumu u Britaniji

Britanski premijer namjerava da sljedeće nedjelje posjeti glavne gradove Danske, Holandije, Francuske, Poljske i Njemačke, gde će liderima iznijeti svoj stav da je potrebno da se EU reformiše
2 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2015. 06:22h

Britanski pemijer Dejvid Kameron objavio je pravila koja određuju ko će moći da glasa na referendumu o članstvu te zemlje u EU i prema kojima pravo glasa neće imati većina građana zemalja Unije koji žive u Britaniji.

Kameronova kancelarija je saopštila da će samo oni koji imaju pravo glasa na nacionalnim izborima u Britaniji, članovi Gornjeg doma parlamenta i građani Gibraltara moći da glasaju na referendumu, koji bi trebalo da se održi krajem 2017. godine, prenijela je agencija Rojters.

"Ovo je velika odluka za našu zemlju, koja se odnosi na budućnost Ujedinjenog Kraljevstva. Zato mislimo da je važno da su Britanci, Irci i građani Komonvelta oni koji odlučuju", naveo je neimenovani izvor iz Kameronove kancelarije.

Britanski premijer namjerava da sljedeće nedjelje posjeti glavne gradove Danske, Holandije, Francuske, Poljske i Njemačke, gde će liderima iznijeti svoj stav da je potrebno da se EU reformiše.

Kameron se nada da će lično razgovarati sa svim liderima 27 zemalja članica EU prije sastanka Evropskog savjeta krajem juna gdje će, kako se očekuje, detaljnije iznijeti svoj plan reformi.

Preporučujemo za Vas