EU: Ruski zakon o "nepoželjnim" NVO zabrinjava

"Ovaj zakon imaće dalji negativni uticaj na rad civilnog društva u Rusiji. On će ograničiti slobodu govora i medija, kao i pluralizam mišljenja, na šta je ukazala predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović", navodi se u saopštenju Kocijančič
4 komentar(a)
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Ažurirano: 24.05.2015. 16:28h

Novi zakon o "nepoželjnim" nevladinim organizacijama, koji je potpisao ruski predsjednik 23. maja, zabrinjavajući je korak u seriji ograničenja kada je riječ o civilnom društvu, nezavisnim medijima i političkoj opoziciji, saopštila je danas portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

"Ovaj zakon imaće dalji negativni uticaj na rad civilnog društva u Rusiji. On će ograničiti slobodu govora i medija, kao i pluralizam mišljenja, na šta je ukazala predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović", navodi se u saopštenju Kocijančič.

"Ukazujemo na negativno mišljenje ruskog Predsjedničkog savjeta za ljudska prava, pošto je zakon, takođe, u suprotnosti sa ustavom Rusije", dodaje se u saopštenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu zakon koji daje tužiocima ovlašćenje da neku organizaciju proglasi nepoželjnom ukoliko ona predstavlja prijetnju ustavnom poretku Rusije, njenoj odbrani ili bezbjednosti.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i Amnesti internešenel su osudili tu mjeru kao dio "tekućeg drakonskog obrasčuna, koji će istisnuti život iz civilnog društva", prenosi AP.

Aktivisti za ljudska prava strahuju da bi novi zakon mogao da se koristi za proširenje obračuna sa ruskim ograncima međunarodnih organizacija i sa ruskim aktivistima koji u njima rade.

Bonus video: