MINISTAR PRIZNAO

Grčka nema novca za sljedeću tranšu duga MMF-u

Budite sigurni da u ovim pregovorima nećemo prihvatiti poniženje, a ogromna većina Grka želi rješenje a ne samo sporazum i podržava vladu u teškim pregovorima" rekao je Cipras
2 komentar(a)
Dugovi, Dugovanja, prazni džepovi, Foto: Shutterstock
Dugovi, Dugovanja, prazni džepovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.05.2015. 14:46h

Grčka neće sljedećeg mjeseca otplatiti novu tranšu duga Međunarodnom monetarnom fondu zato što nema novca, izjavio je danas grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vutsis.

"Četiri rate duga MMF-u koje treba da budu isplaćene u junu iznose 1,6 milijardi eura, ali ovaj novac neće biti isplaćen, jer ga nemamo", rekao je Vutsis za grčku televiziju Mega, prenio je Rojters.

Poslije četiri mjeseca pregovora sa partnerima iz eurozone i MMF-om, grčke vlasti pregovaraju o mogućem otpustu duga od 7,9 milijardi, kao bi se spriječio bankrot.

Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme rada, fiskalne poltike i povećanja PDV-a.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je otišao u Rigu da "pritisne" njemačku kancelarku Angelu Merkel i fransuskog predsjednika Fransoa Olanda kako bi razbio politički zastoj u pregovorima, ali se suočava i sa potencijalnim izazovima frakcije krajnje ljevice u pokretu Siriza, koja se protivi bilo kakvom dogovoru koji uključuje dodatno stezanje kaiša.

"Budite sigurni da u ovim pregovorima nećemo prihvatiti poniženje, a ogromna većina Grka želi rješenje a ne samo sporazum i podržava vladu u teškim pregovorima" rekao je Cipras.

Većina Grka podržava vladu u pregovorima sa kreditorima

Većina Grka i dalje podržava oštri pregovarački stil svoje ljevičarske vlade u pregovorima sa kreditorima, ali se ipak nada dogovoru zahvaljujući kojem bi njihova zemlja ostala članica eurozone, pokazala je danas najnovija anketa.

Rezultati ankete sprovedene u maju za potrebe provladinog dnevnog lista "Avgi" pokazuju da 54 odsto ispitanika podržava način na koji grčka vlada na čelu sa Sirizom vodi pregovore sa svojim međunarodnim kreditorima, uprkos velikim tenzijama tokom pregovora, prenijela je agencija AFP.