NIJE UČINIO NIŠTA NEZAKONITO

Varufakis priznao da je snimao sastanak ministara eurozone

"Stajao sam čvrsto nasuprot bujici laži koja je tekla sedmicama, kao iz kanalizacije. Branio sam se od svih provokacija i odbio da otkrijem bilo šta šta se dešavalo na tom sastanku", kazao je Varufakis
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2015. 14:28h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis priznao je danas da je snimao sastanak ministara finansija eurozone i kritikovao medije zbog "laži i insinuacija" u izvještavanju o događajima sa sastanka održanog 24. aprila u Rigi.

Varufakis je prošle sedmice rekao za "Njujork tajms" da je snimao sastanak u Rigi, što je naišlo na kritike pojedinih grčkih medija i opozicije, da bi takav potez mogao da podrije nastojanja Grčke da obezbijedi zajam kod kreditora, prenio je Rojters.

Grčki ministar finansija je u svom blogu i za britanski BBC naveo da često snima svoje odgovore na mobilni telefon i da mu ti snimci služe da pripremi izvještaj za sjednicu grčke vlade.

"Isto sam uradio na sastanku Eurogrupe u Rigi, i nakon toga, u Atini, iskoristio taj snimak za rad na izvještaju za svoje kolege", napisao je Varufakis.

Pravila Eurogrupe ne zabranjuju eksplicitno učesnicima da snimaju razgovore sve dok njihov sadržaj ostaje u tajnosti.

Varufakis je istakao da u potpunosti poštovao pravila povjerljivosti sastanka i da nije izašao sa detaljima u javnost, čak i na provokacije medija.

"Stajao sam čvrsto nasuprot bujici laži koja je tekla sedmicama, kao iz kanalizacije. Branio sam se od svih provokacija i odbio da otkrijem bilo šta šta se dešavalo na tom sastanku", kazao je Varufakis.

Za izvještaje medija, da su ga njegove kolege na sastanku nazivali "onim koji traći vrijeme", "kockarom" i "amaterom", Varufakis je rekao da su neistiniti.

Grčka duguje oko 1,5 milijardi eura Međunarodnom monetarnom fondu, koje treba da isplati u junu, i više od šest milijardi eura Evropskoj centralnoj banci, u julu i avgustu.

Preporučujemo za Vas