Ubijen jedan od lidera proruskih pobunjenika: Običan čovjek koji je sanjao o šampanjcu sa Putinom

Mozgovoj je predvodio bataljon poznat kao "Fantomi" koji je bio uključen u nekoliko žestokih sukoba na istoku Ukrajine gdje je za više od godinu dana poginulo oko 6.200 ljudi
68 pregleda 2 komentar(a)
Aleksej Mozgovoj, Foto: Wikipedia
Aleksej Mozgovoj, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 24.05.2015. 11:08h

Jedan od lidera proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine ubijen je juče zajedno sa još nekoliko drugih pobunjenika u napadu na njegov automobil, saopštile su sinoć pobunjeničke vlasti.

Aleksej Mozgovoj, komandant policijskog bataljona samoproglašene Republike Lugansk, ubijen je i informacija je provjerena, naveli su pobunjenici.

Mozgovoj se nalazio u svom automobilu za vrijeme napada oko 40 kilometara od Luganjska. Nepoznati napadači pucali su mitraljezom u automobil i ubili sedam osoba, među kojima je bio i lokalni lider.

Mozgovoj je predvodio bataljon poznat kao "Fantomi" koji je bio uključen u nekoliko žestokih sukoba na istoku Ukrajine gdje je za više od godinu dana poginulo oko 6.200 ljudi.

Aleksej Mozgovoj bio je fasciniran Putinom, piše Blic.

Takođe, on je jedan od rijetkih komandanata koji je dozvolio je ekipi BBC-a ekskluzivan pristup svom trening kampu u istočnoj Ukrajni.

Mozgovoj, jedan od poznatih proruskih separatista bio je komandant brigrade pobunjeničke Prizrak (Fantom) u samoproglašenoj republici Novorusija.

Do početka sukoba u Ukrajini Mozgovoj je bio sasvim običan čovjek. Kako navode svjetski mediji, radio je u Sankt Petersburgu kao kuvar, a bio je i vlasnik građevinskog preduzeća.

Tako je, prenosi BBC, Aleksej Mozgovoj bio relativno nov u vođenju pobunjeničke brigade. Bez velikog vojnog iskustva, bivši vlasnik građevinskog preduzeća, upustio se u nešto novo - preuzeo je ulogu lidera spremnog da povede ljude u borbu protiv, kako je on nazivao, ilegalne vlade koja sjedi u Kijevu.

Njegov pogled na situaciju u Ukrajni bio je jednostavan. Zapad je nelegalno nametnuo proevropsku vladu, pa shodno tome, ukrajinska vojska postala je agresorska.

"Oni su banditi, a nas nazivaju separatistima, oni nama prijete doživotnom robijom, a što se nas tiče oni su ratni zločinci koji zaslužuju smrtnu kaznu", izjavio je Mozgovoj prilikom posjete BBC-a njegovom trening kampu.

Kako prenosi britanski javni servis, koji je jedini imao pristup brigadi kojom je komandovao Mozgovoj, u šumi nadomak ruske granice preko 100 dobrovoljaca se pripremalo za borbu protiv ukrajinske vojske.

Ti isti dobrovoljci su do samo prije nekoliko nedjelja od "stupanja u službu" bili obični ljudi - radnici u supermarketima, rudari, službenici…

Bonus video: