PORUKA KREDITORIMA

Cipras: Grčka se neće povinovati iracionalnim zahtjevima za otplatu duga

"Uradili smo sve što je na nama, sada je red na Evropu", rekao je Cipras na glavnom odboru svoje stranke Sirize i dodao da je Grčka u "posljednjoj fazi bolnog i teškog perioda"
2 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2015. 19:48h

Grčka se neće povinovati "iracionalnim" zahtjevima i učinila je sve da postigne kompromis o otplati svog duga, izjavio je danas u Atini grčki premijer Aleksis Cipras.

"Uradili smo sve što je na nama, sada je red na Evropu", rekao je Cipras na glavnom odboru svoje stranke Sirize i dodao da je Grčka u "posljednjoj fazi bolnog i teškog perioda".

Cipras je optužio neke kreditore da koriste problem likvidnosti zemlje kako bi poništili dogovor postignut 20. februara o produžavanju za četiri mjeseca programa finansijske pomoći zemlje.

Atina sa svojim povjeriocima vodi mukotrpne pregovore da dobije 7,2 milijardi eura preostalih sredstava od drugog programa pomoći koji ističe krajem maja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je juče poslije sastanka s Ciprasom u Rigi da je ostalo još mnogo toga da se uradi da bi se izbjegao finansijski krah u Grčkoj.

Vlada u Atini 5. juna treba da isplati MMF-u 303 miliona eura, 12. juna 341 milion eura, 16. juna 568 miliona eura i 19. juna 341 milion eura. Poslije toga, 30. juna treba da isplati i 1,5 milijardi eura za plate i penzije.

Grčka će teško uspjeti da plati ta potraživanja ako ne bude dobila posljednju ratu od 7,2 milijardi eura iz paketa pomoći, što zavisi od pregovora s kreditorima.

Preporučujemo za Vas