Kameron: Ilegalni rad da bude krivično djelo, ilegalne zarade oduzimati

Kameron je pod sve većim pritiskom da smanji rast imigracije, kako bi ojačala ekonomija
67 pregleda 2 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2015. 11:21h

Britanski premijer Dejvid Kameron će saopštiti, na samitu EU, mjere za zaustavljanje priliva rekordnog broja migranata kao i o početku pregovora o izmjeni britanskih veza sa EU.

Prema zvaničnim podacima, broj migranata je 2014. godine dostigao 318.000. U izjavi, pred polijetanje na samit, Kameron saopštava da planira da ilegalan rad tretira kao krivično djelo i da vlastima treba dati mogućnost da oduzmu ilegalne zarade, prenosi Rojters.

Kameron je pod sve većim pritiskom da smanji rast imigracije, kako bi ojačala ekonomija. On će biti fokusiran uglavnom na domaću javnost, ali vrijeme njegovog govora je planirano tako da ga i lideri EU vide kao poruku.

Kameron očekuje da će se dogovoriti sa EU o tome da Britanija može oštro da ograniči pristup migranata socijalnoj zaštiti. "Snažna zemlja nije ona koja podiže most, već ona koja kotroliše imigraciju", kazaće Kameron, prema unaprijed pripremljenom tekstu govora.

Znak nade za Britaniju daje i poziv njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, britanskom ministru Džordžu Ozbornu da dođe u Berlin da razmotre moguće reforme.

Njemačka želi reforme zakonodavstva eurozone, do kojih bi moglo doći istovremeno sa britanskim.

Ozborn je optužio EU da hoda u snu globale ekonomije. Britanska rasprava sa EU je uzbunila neke firme, a najnoviji je Erbas koji smatra da izlazak Britanije iz EU nosi ogromne rizike.

Kameron nije uspio da u svom posljednjem mandatu ispuni obećanje da će priliv migranata smanjiti ispod 100.000 godišnje, ali je sada obećao da će preoblikovati britanske veze sa EU, prije održavanja referenduma o člantsvu, do kraja 2017. godine.

On želi da prisili migrante u EU da čekaju četiri godine, prije nego što budu obuhvaćeni sistemom socijalnih povlastica, a želi i mogućnost da deportuje nezaposlene poslije šest mjeseci. Ako se pregovori završe ranije, Kameron je stavio do znanja da bi referndum mogao biti održan i prije 2017. godine.

Neke zemlje EU, među kojima je i Francuska su isključile mogućnost da mijenjaju osnivačke ugovore sa EU, kako bi oni odgovarali Britaniji, ali je Kameron i dalje uvjeren da će takvih promena biti.

Bonus video: