300 KILOMETARA OD OBALA ITALIJE

Spaseno 297 migranata u južnom Mediteranu

osada broda "Komandant Biro" obezbijedila je hranu i vodu za migrante, među kojima su se nalazili 51 žena i dijete, dok je medicinska pomoć ukazana 16 ljudi, navodi se u saopštenju policije
0 komentar(a)
Italija, migranti, Foto: Beta-AP
Italija, migranti, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.02.2019. 02:13h

Brod francuske mornarice spasio je danas 297 migranata iz jednog ribarskog čamca u južnom Mediteranu, saopštila je francuska policija.

Posada broda "Komandant Biro" obezbijedila je hranu i vodu za migrante, među kojima su se nalazili 51 žena i dijete, dok je medicinska pomoć ukazana 16 ljudi, navodi se u saopštenju policije.

Brod dužine 20 metara otkrio je italijanski izviđački avion oko 300 kilometara od obala Italije, prenio je Rojters.

Migranti, čija nacionalnost nije saopštena, biće prebačeni u Italiju.

Više od 50.000 migranata ušlo je ove godine u Evropu morskim putem.

Oko 35.000 migranata iz Afrike i sa Bliskog Istoka, koji su prešli Mediteran na putu do Evrope, iskrcalo se u Italiji, a oko 1.800 udavilo se u tom pokušaju, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice.

Pogibije migranata, uključujući slučaj prošlog mjeseca kada se blizu 900 ljudi udavilo prilikom prevrtanja jednog broda u Mediteranu, podstakle su evropske vlade da prošire spasilačke operacije.

Ipak, plan Evropske komisije o podjeli tereta među članicama Evropske unije u pogledu rješavanja zahtjeva za azil, kojih je prošle godine bilo više od 600.000, već je izazvao primjedbe protivnika imigracije, navela je britanska agencija.