I Njemci gube povjerenje investitora

Ekonomista banke ING Karsten Brzeski navodi da njemačkoj privredi i dalje prijete brojni rizici, uključujući krizu u Grčkoj i slab rast američke privrede, koji bi mogao da ugrozi njemački izvoz
0 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2015. 08:53h

Povjerenje investitora u Njemačkoj spustilo se ovog mjeseca na najniži nivo u posljednjih pet mjeseci nakon što je slabiji privredni rast smanjio očekivanja.

Nakon što je već smanjen u aprilu, pomno praćeni indeks povjerenja investitora, kog izračunava ekonomski institut ZEW, snižen je u maju 11,4 poena na 41,9 poena, pokazali su podaci u Berlinu.

Analitičari su prognozirali znatno manji pad na 49 poena, a majski indeks najniži je od decembra 2014. Podindeks koji mjeri trenutnu ekonomsku situaciju u Njemačkoj pao je za 4,5 poena na 65,7 poena.

Rast najveće evropske privrede neočekivano je usporio u prvom kvartalu na svega 0,3 sa 0,7 odsto is prethodnog tromjesečja.

Ekonomista banke ING Karsten Brzeski navodi da njemačkoj privredi i dalje prijete brojni rizici, uključujući krizu u Grčkoj i slab rast američke privrede, koji bi mogao da ugrozi njemački izvoz.

Bonus video: