Napunite džep virtuelnim novcem

Početak prodaje na stokholmskoj berzi hartija od vrijednosti baziranih na bitkoinu omogućava investitorima da špekulišu pocjenjujući vrijednost bitkoina, a da pritom ne moraju i da ih posjeduju
0 komentar(a)
Bitkoin, Foto: Shutterstock
Bitkoin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.05.2015. 08:07h

Investitori će moći prvi put da zarade od bitkoina, jer je uspostavljena berza u Stokholmu, u Švedskoj, Nasdak pokrenuo indeks zasnovan na toj virtuelnoj valuti

Početak prodaje na stokholmskoj berzi hartija od vrijednosti baziranih na bitkoinu omogućava investitorima da špekulišu pocjenjujući vrijednost bitkoina, a da pritom ne moraju i da ih posjeduju.

Švedski finansijski regulatori odobrili su prošlog mjeseca firmi XBT Provajder da ponudi dionice za Bitcoin Tracker One, sertifikat čija se vrijednost bazira na cijeni bitkoina na svjetskom tržištu.

Na otvaranju berze bitkoin je vrijedio 9,69 švedskih kruna (1,18 dolara), na osnovu 0,5 odsto obima bitkoina kojim se trgovalo na velikim onlajn bitkoin berzama. Na zatvaranju bitkoin je vrijedio 9,73 krune, a kupljeno je više od 1,8 miliona dionica.

Portparol XBT Provajdera Johan Vatenstrom rekao je da ta kompanija želi da investiranje u bitkoine učini "ekstremno dostupnim".

Bonus video: