Cipras vraća Grčkoj javni servis: Hoće li biti politički nezavisan?

una 2013. godine, bivši grčki premijer Antonis Samaras je, zbog štednje, ugasio ERT i odjednom otpustio 2.650 zaposlenih
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2015. 20:13h

Vlada u Atini odlučila je da ponovo otvori državni javni servis RTV ERT. Stotine novinara ponovo bi trebalo da dobiju posao. Međutim, da li će javni servis biti politički nezavisan?

"Ponovo otvoriti zatvoreno javno preduzeće – to do sada niko nije uspio", kaže Nikos Mihalicis, bivši šef produkcije ERT i predstavnik sindikata. "Dugo smo se borili da ERT ponovo proradi i da svi otpušteni radnici budu vraćeni na posao".

Juna 2013. godine, bivši grčki premijer Antonis Samaras je, zbog štednje, ugasio ERT i odjednom otpustio 2.650 zaposlenih.

Potom je otvorena prelazna RTV sa nemaštovitim imenom "Javna televizija", koji je kasnije preimenovan u NERIT. Ona ima nekoliko stotina zaposlenih i jedva da nudi kritičko novinarstvo.

Siriza je NERIT kritikovala kao "vladinu firmu" i dosljedno ga bojkotovala. Premijer Aleksis Cipras sada pokreće ERT, čime ispunjava još jedno važno predizborno obećanje. Nezavisnost tog medija treba da bude zagarantovana: trebalo bi da se finansira mjesečnom pretplatom od tri eura po domaćinstvu.

Nova ERT formirala je upravni odbor, međutim njegov sastav je kontroverzan: "Predsjednik" ERT grupe je muzičar i intelektualac Dionisis Caknis. Za generalnog direktora izabran je novinar Lampis Tagmatarkis, koji je tu istu poziciju imao do 2012. godine. Urednik ljevičarskih novina "Avgi", viđen je za urednika informativnog programa. Da li je to stvarno novi početak?

Novi javni servis, stari problemi

Nikos Mikalicis kaže da ostaje da se vidi "da li će novi odbor uspjeti da sprovede preorijentaciju".

Manje diplomatski reagovala su tri poslanika Sirize i bivši novinari ERT. U zajedničkom, otvorenom pismu (11.5), oni kritikuju sastav novog upravnog odbora. Upravu ERT mora da odobri nadležni odbor grčkog parlamenta, ali se to smatra formalnošću.

Tanasis Mavridis, novinar i direktor poslovnog internet-portala Capital.gr, strahuje od nastavka tradicionalne političke pristrasnosti u novom ruhu.

"U ovoj zemlji, potreban nam je istinski nezavisan, javni servis. Ali, ni konzervativci, ni socijalisti, a očigledno ni ljevičari, nijesu spremni da stvore tako nešto" , kaže za DW ogorčeni Mavridis i dodaje: "Svi bi radije stanicu u kojoj članovi partije ili neke klike imaju zadnju riječ".

Potencijal za sukob između TV kolega

U ponedjeljak (11.5.) predstavnici sindikata simboličnim protestom proslavili su ponovno otvaranje ERT.

Stotine bivših radnika upali su u NERIT i tamo održali skup – miran skup, koji je odobrio odlazeći vrh NERIT-a. Bilo je to prvi put da su se otpušteni radnici ERT direktno suočili sa radnicima NERIT-a.

Mnogi radnici ERT prvobitno su odbili da rade za NERIT i dobrovoljno su emitovali svoj protestni program preko interneta. "Možda su ovi ljudi ljuti na bivše kolege koji su dobili ugovor sa NERIT-om. Neće biti lako raditi ponovo zajedno", kaže jedan novinar NAERIT-a, koji želi da ostane anoniman.

Bonus video: