POSLIJE ŠPIJUNSKE AFERE

Merkelova pod pritiskom kao nikada do sada

"Ako se Merkelova ne pobrine za jedno bezuslovno razjašnjenje, onda bi afera mogla dobiti šire dimenzije 'Votergejt afere' u Americi", rekao je Lindner
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 02:52h

Njemački kancelar Angela Merkel nalazi se pod do sada najvećim pritiskom zbog afere Savezne obavještajne službe (BND) koja je pomagala Amerikancima u špijuniranju Evropljana, o čemu je, kako se saznaje, bila informisana Kancelarska služba, piše danas njemačka štampa.

Štampa ukazuje i na veoma oštre tonove u vladajućoj koaliciji u Berlinu između kancelarkinih demohrišćana i Socijaldemokratske partije (SPD) vicekancelara Zigmara Gabrijela.

Demohrišćani su ljuti zbog oštrih zahtjeva socijaldemokrata da se liste takozvanih "selektora", odnosno, onih, koje je američka NSA prisluškivala, objave čak i protiv volje Amerikanca, a zamjenik Merkelove u Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) Armin Lašet upozorio je indirektno svoje aktuelne partnere da stavljaju "na kocku" sigurnost Njemačke.

Lider SPD i sekretar Jasmin Fahimi zatražili su uvid u te liste, nezavisno od stava Amerike, a Merkel je još i rekla je da "jedan njemački kancelar ne smije biti potčinjena Amerikancima" čime je, kako ocjenjuje štampa, prije svega, na sebe navukla ljutnju demohrišćana.

Šef poslaničkog kluba demohrišćana Folker Kauder je, povodom takvih zahteva SPD, govorio o "opterećenju koalicije", dok je zamjenica Merkelove u CDU Julija Klekner, sve to povezala sa, po SPD lošim rezultatima anketa istraživanja javnog mnjenja.

"Čovjek sve više dobija utisak da SPD hitno traži temu, kako bi mogla da se izvuče iz loših rezultata popularnosti stranke", rekla je Klekner.

Socijaldemorkate su, međutim, za svoj stav dobile podršku i bivšeg kancelara Gerharda Šredera, a i opoziciona partija Zeleni je lično od Merkelove zahtjevala hitno razrješenje afere BND i NSA.

Zamjenik šefa poslaničkog kluba partije Zeleni Konstantin fon Noc prebacio je vladi u Berlinu za "desetogodišnji pravni haos u BND", dok je šef liberala, danas vanparlamentarne partije, Kristijan Lindner upozorio na opasnost od "Votergejt afere", zbog koje američki predsjednik Ričard Nikson morao da podnese ostavku 1974. godine.

"Ako se Merkelova ne pobrine za jedno bezuslovno razjašnjenje, onda bi afera mogla dobiti šire dimenzije 'Votergejt afere' u Americi", rekao je Lindner, koji je ovog vikenda ponovo izabran za šefa liberala i najavljuje povratak svoje stranke u Bundestag.

Preporučujemo za Vas