EU pokreće pomorsku operaciju na Mediteranu

Plan EU predviđa eventualno uništavanje krijumčarskih brodova prije nego što stignu do obala Evrope, iako to zahtjeva da Savjet bezbjednosti UN rezolucijom podrži tu vojnu akciju
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.05.2015. 17:09h

Zemlje Evropske unije dogovorile su se danas da u junu pokrenu pomorsku operaciju protiv krijumčara ljudi, odgovornih za priliv migranata preko Sredozemnog mora u Evropu, saopštila je danas šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"Upravo je donijeta odluka o pokretanju pomorske operacije, kako bi se razbio model poslovanja mreža krijumčara i trgovaca ljudima", napisala je Mogerinijeva na Tviteru, poslije sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane EU, prenio je AFP.

Sjedište nove pomorske misije protiv krijumčara migranata biće u Rimu, a predvodiće je italijanski admiral Enriko Kredendino, dodala je Mogerinijeva.

Najavljena ambiciozna operacija EU koja počinje u junu, predviđa slanje ratnih brodova i izviđačkih aviona do obale Libije čije vode su postale epicentar humanitarne katastrofe koja se posljednjih mjeseci našla pred vratima Evrope.

Plan EU takođe predviđa eventualno uništavanje krijumčarskih brodova prije nego što stignu do obala Evrope, iako to zahtjeva da Savjet bezbjednosti UN rezolucijom podrži tu vojnu akciju.

Ranije danas, Mogerinijeva je rekla da će pozitivna odluka ministara odbrane i spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu pomoći da se UN navedu na akciju.

Bonus video: