Italija: Obeštećenje penzionerima preko dvije milijarde eura

Ustavni sud Italije je poništio jednu odredbu reformskog zakona o penzijama iz 2011. godine, zbog čega bi vlada sada morala da vrati penzionerima dug čija se vrijednost procjenjuje na između pet i 13 milijardi eura
0 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2015. 17:58h

Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je danas da će njegova vlada isplatiti penzionerima preko dvije milijarde eura, poslije nedavne presude Ustavnog suda.

"Novom uredbom će biti vraćeno u prosjeku oko 500 eura za četiri miliona penzionera, što je ukupno 2,18 milijardi eura", izjavio je Renci, i dodao da će sredstva biti obezbijeđena iz fonda čija je prvobitna svrha bila da ublaži stepen siromaštva u zemlji, prenosi agencija Frans pres.

Početkom maja, Ustavni sud Italije je poništio jednu odredbu reformskog zakona o penzijama iz 2011. godine, zbog čega bi vlada sada morala da vrati penzionerima dug čija se vrijednost procjenjuje na između pet i 13 milijardi eura.

Zbog prezaduženosti Italije, bivša vlada premijera Marija Montija je decembra 2011. uvela drakonske mjere štednje, među kojima reformu penzionog sistema.

Tada je povećan broj godina radnog staža i godina uplaćivanja doprinosa, i penzije su počele da se izračunavaju na osnovu čitavog staža, a ne samo posljednjih zarada zaposlenog, kada su im plate obično najviše.

Uz to je za penzije veće od 1.400 eura mjesečno ukinuto pravo na povećanje u skladu s rastom inflacije.

Pošto Ustav svima garantuje isto pravo na penziju, Ustavni sud je ukinuo odredbu po kojoj se penzije veće od 1.400 eura nisu uvećavale, za razliku od ostalih.

Bonus video: