Janša: Moguće skoro rušenje Cerarove vlade i novi izbori

Vlada je prošle sedmice prihvatila načelni dokument o upravljanju državnom imovinom, čija se vrijednost procjenuje na desetak milijardi eura, ali su među koalicionim partnerima i dalje o tome primetne razlike
0 komentar(a)
Janez Janša, Foto: BETAPHOTO/STA
Janez Janša, Foto: BETAPHOTO/STA
Ažurirano: 18.05.2015. 14:39h

Lider slovenačke opozicije i bivši premijer Janez Janša smatra da vlada premijera Mire Cerara neće izdržati do kraja mandata i da bi do novih prijevremenih izbore moglo da dovede neslaganje koalicionih partnera oko privatizacije.

"Ovoj vladi ne dajem još ni godinu dana, uskoro ćemo imati prijevremene izbore", ocijenio je Janša u razgovoru za austrijski dnevnik "Klajne cajtung".

Vlada je prošle sedmice prihvatila načelni dokument o upravljanju državnom imovinom, čija se vrijednost procjenuje na desetak milijardi eura, ali su među koalicionim partnerima i dalje o tome primetne razlike.

Janša insistira na svojoj tezi da slovenačkim koalicionim vladama "iz pozadine" upravlja "nevidljivi" lijevi lobi koji ima jake privredne interese i snažan neformalni politički uticaj, iako se upravo njemu ponekad prebacuje da je postavljao niz političkih kadrova u državna preduzeća u vrijeme kada je od 2004. do 2008. vodio svoju prvu vladu i insistirao na privatizaciji, ali i prodaji velikih preduzeća, što se kasnije pokazalo kao greška s katastrofalnim posljedicama.

Opozicioni lider, predsjednik Slovenačke demokratske stranke, sada tvrdi da lijevi lobi ruši vlade svaki put kad na dnevni red dođe neka tema koja je u suprotnosti s njihovim, posebno enkonomskim, interesima, prenosi Hina i dodaje njegovu tvrdnju da je zbog toga i sada moguć scenario rušenja Cerarove vlade, upravo zbog neslaganja premijerovih koalicionih partnera oko privatizacije državne imovine.

"Kada se neko suprotstavlja njihovim interesima, a to je sada slučaj s privatizacijom Telekoma Slovenije, oni izazovu krizu i raspuštanje koalicije - taj lobi djeluje kao nevidljivi partner svake vlade", navodi Janša.

U aktuelnoj vladi su tri stranke - Cerarova Stranka modernog centra, partija penzionera DESUS i Socijaldemokrati.

Vlada je prošle sedmice prihvatila novu strategiju upravljanja državnom imovinom s ciljem da u vodećim preduzećima održi barem 25 odsto dionica, a u međuvremenu se nastavljaju postupci privatizacije 15 firmi i banaka koje je na listu za prodaju ranija stavila vlada Alenke Bratušek.

Među njima je i postupak prodaje Telekoma Slovenije za koji je jedinu obavezujuću ponudu dao britanski fond Cinven, ali je prodaja najvrjednije kompanije iz sadašnjeg paketa preduzeća namijenjenih privatizaciji upitna zbog neslužbenih ocjena da nije ponuđena dobra cijena.

Državni sekretar Metod Dragonja, koji je u vladi zadužen za privatizaciju, izjavio je nedavno za ljubljansko "Delo" da se razmišlja i o alternativnom planu, po kojem bi Telekom bio uvršćen na međunarodnu berzu kako bi se postigla bolja cijena dionica, pri čemu bi jedan dio u nacionalnom teleoperateru i dalje zadržala država.

Bonus video: