Varufakis: Grčka mora da "redizajnira" dug

U obraćanju na ekonomskoj konferenciji u Atini Varufakis je rekao da je zemlji potrebno da se "redizajnira " dug, odnosno da se znatno produže rokovi za otplatu
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2015. 15:07h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je da će odbaciti svaki sporazum s povjeriocima koji neće pomoći Grčkoj da izađe iz ekonomske krize.

Sporazumi grčke ljevičarske vlade i povjerilaca odužili su se oko plana reformi koje se traže u zamjenu za nekoliko zajmova pomoći. Bez tih sredstava, Grčkoj prijeti bankrot već u narednih nekoliko nedelja i mogući izlazak iz eurozone.

Varufakis je rekao danas da Grčka mora da pobjegne iz "klopke strogosti" koju predstavljaju budžetske mjere štednje koje bi mogle da je spriječe da smanji svoje ogromne dugove na održivi nivo. U obraćanju na ekonomskoj konferenciji u Atini Varufakis je rekao da je zemlji potrebno da se "redizajnira " dug, odnosno da se znatno produže rokovi za otplatu.

On je rekao da bi Evropska centralna banka trebalo da odloži otplatu od oko 27 milijardi eura grčkog duga koji ona drži. Varufakis je podsjetio da Atina treba da otplati preko šest milijardi eura ECB-u u julu i avgustu.

"Ministarstvo finansija treba na neki način da pozajmi od svojih kolega da bi im otplatilo taj dug", rekao je Varufakis.

On je u ponedeljak upozorio da bi zemlja mogla da ostane bez novca za dvije nedelje ako se ne postigne sporazum sa kreditorima o deblokiranju poslednje rate pomoći od 7,2 milijardi eura. Bez te finansijske injekcije, Grčka bi mogla da bude u nemogućnosti da otplati svoje dospjele rate duga povjeriocima. Provladin list Avgi naveo je danas da se Atina nada postizanju dogovora s kreditorima prije šestog juna kada joj dospijeva isplata 302,5 miliona eura MMF-u. Prema dnevniku, Atina se nada da organizuje sastanak s ministrima finansija eurozone da finalizuje sporazum s kreditorima do 25. maja.

Bonus video: