Otkaz isporuke "mistral", može Francusku koštati do pet milijardi eura

Prema ugovoru Rusija je trablao prvi od dva broda da primi u jesen 2014. godine u Vladivostoku, ali je Francuska obustavila predaju u poslednjem trenutku, zbog ruskog stava o sukobu u Ukrajini
59 pregleda 1 komentar(a)
Mistral, Foto: Beta/AP
Mistral, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.05.2015. 12:11h

Otkazivanje ugovora o isporuci nosača aviona "mistral" mogao bi Francusku da košta do dvije do pet milijardi eura.

"Umjesto da ugovor donese francuskom brodogradilištu korporacije DKC dobit od 1,2 milijarde eura, a njegovim izvođačima oko 890 miliona, otkazivanje ugovora može koštati Francusku do pet milijardi eura zbog neispunjenja ugovora ", navodi se u izvještaju francuskog nedjeljnika "Le Point Weekly".

Prema izvještaju, sada francuska i ruska strana imaju različit pristup u pogledu kompnezacije za neizvršenje ugovora. Francuska pokušava da vrati Rusiji sumu manju od 890 miliona eura, koji su već plaćeni avansno.

Rok za privremeno odlaganje izvršenja ugvora zbog više sile, ističe 16.maja i Rusija će tada dobiti puno pravo da zatraži naknadu za neizvršenje ugovora, prenosi TASS.

Prema ugovoru Rusija je trablao prvi od dva broda da primi u jesen 2014. godine u Vladivostoku, ali je Francuska obustavila predaju u poslednjem trenutku, zbog ruskog stava o sukobu u Ukrajini.

Bilo je planirano da drugi brod "Sevastopolj" bude predat Rusiji u drugoj polovini ove godine, ali je isporuka obustavljena iz istog razloga.

Bonus video: