TRŽIŠTE AUTOMOBILA

Rusima skupa "lada", ne i "porše"

Pežo i Sitoren bilježe najveći pad prodaje u Rusiji od 76 i 70 odsto
0 komentar(a)
Porše, Foto: Shutterstock
Porše, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2015. 07:27h

Prodaja automobila u Rusiji u aprilu ove godine opala je 41,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, u kontekstu ekonomske i monetarne krize u toj zemlji.

U posmatranom mjesecu na ruskom tržištu prodato je svega 132.456 novih vozila, što predstavlja najniži mjesečni nivo za posljednjih 10 godina, saopštila je Asocijacija za evropski biznis (AEB), a prenosi AFP.

Rusko tržište vozila, koje je u 2012. doživjelo procvat, dospjevši na drugu poziciju u Evropi iza Njemačke, u prvom kvartalu ove godine zabilježilo je pad od 37,7 odsto u odnosu na isti period godinu ranije.

Tako slaba prodaja u aprilu, kako se navodi, zabilježena je u istom mjesecu 2009, na početku finansijske krize, mada je tada bila nešto bolja, odnosno, prodato je 136.000 novih vozila. 

Prošle godine rusko tržište oslabilo je 10 odsto, ali je pad ubrzan početkom ove godine, što je proizvođače primoralo da smanjuju i nivo zaposlenosti, ističu u AEB-u. 

Što se tiče pojedinačnih marki, prodaja ruskog brenda "lada", u vlasništvu kompanije Reno-Nisan, u aprilu je potonula 38 odsto, dok je prodaja vozila Renoa i Nisana pala 41 odsto i 44 odsto, respektivno. 

I ostali veliki proizvođači vozila, prisutni u Rusiji, zabilježili su negativne trendove. Prodaja Hjundaija bila je manja 14 odsto u odnosu na april prošle godine, Kije 22 odsto, a Tojote čak 54 odsto. 

Folksvagen je u posmatranom mjesecu prodao 47 odsto manje vozila, dok su marke Dženeral motorsa, "opel" i "ševrolet", imale pad od 59 i 64 odsto. Pežo i Sitoren takođe bilježe pad, i to po još većim stopama, od 76 i 70 odsto.

Jedino su skupa vozila pružila otpor krizi, pa su marke "porše" (grupa Folksvagen) i "leksus" (Tojota) imale rast prodaje u aprilu od 12 odsto i pet odsto, respektivno.

Preporučujemo za Vas