Erdogan: Razvijene zemlje da riješe probleme migranata

"Svi smo svjedoci "stradanja migranata u Mediteranu i drugdje", rekao je Erdogan
1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2015. 15:55h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Evropu da prihvati veći broj migranata i izbjeglica iz Sirije i Iraka, ističući da je njegova država preuzela najveći teret izbjegličke krize prihvatanjem blizu dva miliona ljudi.

Turska je potrošila 5,6 milijardi dolara na brigu o 1,7 miliona Sirijaca i 300.000 Iračana koji žive u izbjegličkim kampovima ili u turskim gradovima, rekao je Erdogan tokom posjete Albaniji.

Govoreći nakon sastanka sa svojim albanskim kolegom Bujarom Nišanijem, Erdogan je rekao da razvijene zemlje treba da "izvrše svoju dužnost" i ponude rješenja za krizu migranata, prenio je AP.

"Svi smo svjedoci "stradanja migranata u Mediteranu i drugdje", rekao je Erdogan.

"Možemo li biti neosjetljivi na nezaštićene, siromašne ljude, bez doma? Ne bi li razvijene zemlje trebalo da ponude rješenje za ove ljude? One, takođe, imaju obaveze. Svako treba da izvršava svoju dužnost", poručio je Erdogan.

U središtu Erdoganove jednodnevne posjete Albaniji su ekonomske veze dvije države, a u delegaciji turskog predsjednika nalazi se oko 100 poslovnih ljudi.

Erdogan je rekao da Turska želi da više nego udvostruči godišnju trgovinsku razmjenu sa Albanijom koja iznosi 430 miliona dolara i dodao da je oko 300 turskih kompanija investiralo 2,7 milijardi dolara u infrastrukturu, industriju čelika, bankarstvo, energetiku i telekomunikacije u toj državi.

Planom posjete, predviđeno je da Erdogan otvori početak radova na izgradnji džamije na 20.000 kvadratnih metara u Tirani, navela je američka agencija.

Bonus video: