Poljski poslanici vejžbali bacanje bombi i druge vojne vještine

Drago mi je što su se neki prijavili sami vojnim komandama za obuku civila. Pošto živimo u nemirna vremena i pošto postoji potreba, ugovorio sam sa ministrom odbrane vježbe na poligonu, vojnu obuku, pucanje i na kraju tradicionalni vojnički pasulj"
3 komentar(a)
Sejma poljski parlament, Foto: Sejm.gov.pl
Sejma poljski parlament, Foto: Sejm.gov.pl
Ažurirano: 13.05.2015. 09:01h

Poslanici poljskog parlamenta vježbali su cio dan u utorak na poligonu oklopne pješadije u Varšavi pucanje iz puške, bacanje bombi, savladavanje prepreka u ratnoj opremi, puzanje ispod bodljikave žice i druge ratne vještine u dobrovoljnom jednodnevnom kratkom kursu vojne obuke koje odnedavno poljska armija nudi i civilima.

Na poligonu Vesola u stroj je stalo 48 poslanika Sejma poljskog parlamenta iz raznih stranaka koji su elegantne bluzice i kostime ili kravate i odijela zamijenili uniformom a neki, kao poslanik poljske agrarne stranke, prvi afro-poljski poslanik u parlamentu Džon Godsan i sa takvim žarom da je zadobio lakšu povredu jednog prsta.

"Podijelili smo poslanike u jedinice. Komandovali su im oni poslanici koji su već prošli obuku za civile a takvih je, na iznenađenje, bilo dosta. Poslanike smo tokom obuke upoznali sa uključivanjem rezervista u vojne jedinice, sa oružjem i tehnikom pucanja, pružanjem prve pomoći na bojnom polju, savladavanjem prepreka. Poslanici su bacali ručne bombe i testirali gas maske", kazao je za Gazetu viborču potpukovnik Artur Golavski.

Poslanike je čekala i mala nagrada - dva najbolja strijelca dobili su pehar od inicijatora ovih poslaničkih vojnih vježbi, predsjednika Sejma, Radoslava Šikorskog.

Šef Sejma, koji sa takvim kratkim izletima na pravi vojni poligon ima iskustva iz vremena kada je bio šef poljske diplomatije, pošto ih već godinama za zainteresovane diplomate organizuje poljsko Ministarstvo inostranih poslova, ovaj kurs za poslanika ugovorio je nakon što se samoinicijativno za vojni kurs civila prijavila jedna od starijih i bar na riječima najmilitantniji poslanica opozicije - 63-godišnja Kristina Pavlovič.

"Drago mi je što su se neki prijavili sami vojnim komandama za obuku civila. Pošto živimo u nemirna vremena i pošto postoji potreba, ugovorio sam sa ministrom odbrane vježbe na poligonu, vojnu obuku, pucanje i na kraju tradicionalni vojnički pasulj", obavijestio je u martu poslanike Šikorski.

"Nadam se da će naš odlazak na poligon možda biti signal za omladinu da su došla takva vremena da se možda treba pripremiti za odbranu domovine", kazao je Šikorski.

Bonus video: