MINISTARKA PROTIV KVOTA

Britanija: Migrante iz Sredozemlja treba slati natrag kući

"Ne slažem se sa predlogom Federike Mogerini da nijednog migranta pronađenog na moru ne treba vraćati kući protiv njegove volje. Takav pristup bi samo podstakao izbjeglice da krenu na put preko Mediterana i da dovedu u opasnost sopstvene živote", upozorila je Mej
1 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2015. 07:17h

Migrante koji pokušaju da uđu u Evropsku uniju morskim putem preko Sredozemlja treba vratiti natrag u zemlje iz kojih su krenuli, smatra britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej.

Ona je u autorskom članku u listu "Tajms" navela da bi sporni predlog da evropske zemlje usvoje obavezujuće kvote za prihvat određenog broja izbjeglica samo podstakao ljude da krenu na potencijalno smrtonosnu plovidbu preko Mediterana, prenijela je agencija AFP.

"EU treba da radi na tome da obezbijedi sigurna mjesta za migrante na sjeveru Afrike, uz podršku aktivnog programa povratka migranata", navela je britanska ministarka.

Mej je istakla da je pogrešno da se kaže da nijedan migrant ne treba da bude vraćen kući protiv svoje volje, što je nedavno izjavila šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

"Ne slažem se sa predlogom Federike Mogerini da nijednog migranta pronađenog na moru ne treba vraćati kući protiv njegove volje. Takav pristup bi samo podstakao izbjeglice da krenu na put preko Mediterana i da dovedu u opasnost sopstvene živote", upozorila je Mej.

Evropska komisija će danas razmotriti da li da zatraži od 28 država članica Unije da prihvate sistem kvota za prihvat izbjeglica, pri čemu bi se kvote izračunavale prema veličini i bogatstvu zemlje, kao i drugim faktorima. Tom planu se protive Britanija i Mađarska.