DOVRŠEN IZVJEŠTAJ KOJI JE ZAPOČEO NJEMCOV

Rusi izgubili 220 vojnika u Ukrajini

Izvještaj na 65 strana osporava tvrdnje Vladimira Putina da se u Ukrajini na strani pobunjenika ne bore pripadnici ruske vojske
56 pregleda 12 komentar(a)
Ilja Jašin, Foto: Reuters
Ilja Jašin, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2015. 05:32h

Najmanje 220 ruskih vojnika je ubijeno na istoku Ukrajine, navode opozicioni aktivisti u izvještaju koji nudi „brojne dokaze“ koji osporavaju tvrdnje predsjednika Vladimira Putina da se njegovi vojnici tamo bore. 

U izvještaju, posljednjem projektu ubijenog kritičara Kremlja Borisa Njemcova, takođe se tvrdi da je Rusija potrošila više od 53 milijardi rubalja (1,04 milijardi dolara) za 10 mjeseci za finansiranje tog sukoba. 

Njemcov je ubijen u centru Moskve u februaru a članovi njegove stranke, RPR-Parnas, i novinari, su pomogli da se završi izvještaj na 65 strana, zasnovan na informacijama iz otvorenih izvora i razgovorima sa porodicama vojnika. 

„Rat sa Ukrajinom je neobjavljeni rat, podli cinični rat ravan zločinu protiv čitave ruske nacije. Putin će ostati upamćen u istoriji kao predsjednik koji je napravio neprijatelje od Rusa i Ukrajinaca“, rekao je Njemcovljev saradnik Ilja Jašin.

„Putin će ostati upamćen kao lider koji je zavadio Ruse i Ukrajince”

„Glavni zaključak našeg izvještaja je da smo prikupili i sistematizovali informacije za koje mislimo da obezbjeđuju brojne dokaze o prisustvu ruskih vojnika u Ukrajini“, rekao je na konferenciji za novinare predstavljajući izvještaj „Putin. Rat“, prenio je Rojters.

Jašin je kazao da su izvještaj radile „prave patriote“, koje se protive „izolacionističkoj politici Vladimira Putina“, prenio je BBC.

„Sve ključne uspjehe separatista su obezbijedile jedinice ruske armije,“ rekao je Jašin.

Portparol Kremlja je odbio da komentariše izvještaj, rekavši da nije upoznat sa njim i da ne zna hoće li ga Putin pogledati. Putin tvrdi da u Ukrajini nema pripadnika ruske vojske, nego da su u pitanju samo  dobrovoljci.

Rojters je takođe sakupio svjedočenja vojnika i njihovih porodica o ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini, navodeći da i to dovodi u pitanje argumente Kremlja. 

U izvještaju, koji je Njemcov počeo pošto su porodice ruskih vojnika ubijenih na istoku Ukrajine tražile njegovu pomoć, kaže se da je najmanje 150 ruskih vojnika ubijeno u sukobima oko sela Iljovajsk i drugdje u tom regionu prošlog ljeta.

Njihovim porodicama je isplaćena odšteta od tri miliona rubalja pod uslovom da ne govore javno o žrtvama, tvrdi se u izvještaju.

U drugom talasu nasilja je ubijeno najmanje 70 ruskih vojnika u sukobima oko grada Debaljcevo ranije ove godine, piše u izvještaju i dodaje da je rodbina tih žrtava ostala bez nadoknade.

Autori pišu da su ruski vojnici bili uglavnom primorani da zvanično napuste vojsku prije nego što krenu na istok Ukrajine. Zarađivali su do 90.000 rubalja (1.774 dolara) mjesečno.

Veliki broj Rusa je svjestan umiješanosti njihove države u sukob u Ukrajini, ali to smatraju prihvatljivim jer vjeruju da Moskva podržava one koji žele da budu nezavisni od vlade u Kijevu. 

Jašin i ostali opozicioni aktivisti, kako primjećuje BBC, to ne nazivaju „podrškom“ nego optužuju Putina za organizovanje i usmjeravanje rata kako bi povratio oslabljenu popularnost.

Autori su takođe procijenili da je Rusija potrošila 53 milijardi rubalja tokom deset mjeseci da pomogne ruskim „dobrovoljcima“ i lokalnim pobunjenicima, i za obezbjeđivanje vojne opreme.

U vrijeme ekonomske krize, kada rast koče sankcije, inflacija je pojela oko dva biliona rubalja zarada naroda i 750 miliona ušteđevine, navedeno je u izvještaju.

Njemcovljeve pristalice sumnjaju da je ubijen zbog osjetljivih informacija koje je prikupio o umiješanosti Rusije u ukrajinski sukob.

Petorica etničkih Čečena je optuženo za ubistvo ali tužioci još nisu utvrdili nijedan motiv.

Lavrov: Saradnja moguća jedino na ravnopravnoj osnovi, bez prisile

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da je juče imao „otvorene“ razgovore o Ukrajini, Siriji i Iranom sa Putinom i dodao da je važno održati kontakt.

Keri je sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom razgovarao duže od četiri sata prije nego se sa Putinom sastao u crnogorskom odmaralištu Soči, što je američka posjeta Rusiji na najvišem nivou od početka ukrajinske krize u jesen 2013.

Prema saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, Lavrov je rekao Keriju: Pokušaji da nas pritisnete sankcijama su put u ćorsokak.“

„Saradnja je jedino moguća na osnovu fer i jednakih prava, bez pokušaja diktata i prisile.“

Lavrov je dao Keriju korpu svježeg paradajza i drugu punu krompira. Korpe sa povrćem su možda aluzija na prošlogodišnju odluku Rusije da zabrani uvoz evropskog voća i povrća u odgovoru na sankcije Zapada.

Lavrov je Keriju poklonio i majicu sa natpisom „Pobjeda“ i „1945-2015“, povodom 70. godišnjice pobjede na nacističkom Njemačkom. Keri je Lavrovu poklonio kožnu fasciklu, prenio je Rojters.

Preporučujemo za Vas