"NIKADA NE TREBA GENERALIZOVATI"

Merkel: Grci su neradnici, a Njemci cicije, e to je pogrešno

"Toliko je razlika među Njemcima, i Turci se toliko razlikuju jedni od drugih. Ako kažem "Grci su neradnici, a Njemci su, naravno, radnici, ali su škrti", oba stava su pogrešna", rekla je ona u razgovoru s đacima povodom Dana Evropske unije
72 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2015. 17:14h

"Grci su neradnici, a Njemci cicije , e to je pogrešno", izjavila je danas njemačka kancelarka Anegla Merkel na predavanju đacima jedne stručne škole u Berlinu, dodavši da je to i lekcija Evropi.

"Kada je izbila kriza eura, veoma teška... uvijek sam se protivila onima koji su govorili "Ah, ti Bugari, Grci, dobro znamo kakvi su...', nikada ne treba tako govoriti", rekla je kancelarka đacima Srednje škole Rentgen, među kojima su mnogi djeca doseljenika, posebno iz Turske. 

"Toliko je razlika među Njemcima, i Turci se toliko razlikuju jedni od drugih. Ako kažem "Grci su neradnici, a Njemci su, naravno, radnici, ali su škrti", oba stava su pogrešna", rekla je ona u razgovoru s đacima povodom Dana Evropske unije. 

"Svuda ima velikodušnih i sitničavih ljudi" i "nikada ne treba generalizovati", rekla je ona.

Međutim, upravo je Merkel maja 2011. godine, za vrijeme krize eura, iznosila predrasude prema zemljama juga Evrope.

"U zemljama kao što su Grčka, Španija, Portugal, penzionišu se ranije nego u Njemačkoj, ali važno je da svi zajedno ulažu iste napore", rekla je ona tada na jednom skupu svoje konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU). 

"Ne možemo imati zajedničku valutu, a da neki imaju mnogo dana odmora, a drugi vrlo malo", dodala je ona tada i izazvala kritiku širom Evrope, čak i u Njemačkoj.

Takođe, oklijevanje Berlina da odobri pomoć zemljama juga u krizi je probudilo kliše o "škrtim Njemcima".

Preporučujemo za Vas