Italijani dijele imigrantima zaplijenjene "firmirane" patike

Patike su dio unosnog tržišta falsifikovane robe u Italiji, kao što su kopije tašni "Prada" i naočara "Guči". Italijanska finansijka policija je obrt ove "industrije" u 2012. procijenila na 6,5 milijardi eura
80 pregleda 0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2015. 17:36h

Kada migranti stignu u Italiju, iscrpljeni nakon višednevnog opasnog putovanja u prenatrpanim brodovima, jedna od prvih stvari koje dobiju su potpuno nove patike koje nezgrapno odudaraju od njihove pohabane odjeće.

Ova "raskošna" obuća, simbol novog početka, potiče sa crnog tržišta: proizvedena je u ilegalnim fabrikama, a prodaju je ulični prodavci koji su i sami često stigli brodom iz neke afričke zemlje.

Policija Katanje, na istoku Sicilije, nedavno je dobila dozvolu od suda da podijeli zaplijenjenu sportsku obuću humanitarnim organizacijama. "Ali se trudimo da prethodno skinemo etikete", rekao je general Pjetro Belfiore, navodeći da je samo u Katanji prošle godine zaplijenjeno oko 4.000 pari.

On je naveo da prodajom falsifikovane robe uglavnom rukovode ljudi koji dolaze izvan Evrope, najčešće Senegalci. Kineske bande, koje čine još jedan segment italijanske imigrantske zajednice, proizvode patike u Italiji ili ih švercom dopremaju iz Azije preko luke u Napulju.

Humanitarna organizacija Karitas je saopštila da je od početka godine migrantima podijelila 415 pari patika i veći broj odjevnih predmeta.

Direktorka centra Karitas u Katanji, Valentina Kali, izjavila je da sa migrantima koji svaki čas pristižu, taj broj bi do kraja godine mogao da premaši 2.000.

Patike su dio unosnog tržišta falsifikovane robe u Italiji, kao što su kopije tašni "Prada" i naočara "Guči". Italijanska finansijka policija je obrt ove "industrije" u 2012. procijenila na 6,5 milijardi eura.

Kupcima ovakve robe - mahom tinejdžerima za koje je to prilika da nabave firmiranu obiću po pristupačnim cijenama, prijeti kazna od 300 eura, ali se zakon rijetko primjenjuje. Kopije patika se obično prodaju za 20 eura, što je pet puta jeftinije od cijene u regularnoj maloprodaji.

Bonus video: