Kameron: Referendum o članstvu u EU moguć i ranije

Nevolje za Kamerona su što je EU bila "teško" pitanje za konzervativce godinama, što je u prošlosti dovelo do pada dvije vlade - Margaret Tačer i Džona Mejdžora i zato je britanski remijer juče započeo svoje aktivnosti na sastanku uticajnog odbora konzervativaca - britanskih parlamentaraca koji su izuzetno glasni o Evropi
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2015. 15:52h

Britanski premijer Dejvid Kameron održaće referendum o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji (EU) i prije kraja 2017. godine, što je ranije bilo planirano, rekao je danas njegov portparol.

"Ukoliko budemo mogli da to učinimo ranije, učinićemo. Nije bilo promjena u poziciji. Premijer je to naveo u više navrata", rekao je Kameronov portparol, prenijela je agencija Rojters.

AFP navodi da je britanski premijer nagovijestio da bi sljedeće godine, umjesto 2017, mogao da bude održan referendum o članstvu u EU i da bi se tako predstojeća bitka skratila na dva fronta - u Briselu i protiv euroskeptika u zemlji.

Nevolje za Kamerona su što je EU bila "teško" pitanje za konzervativce godinama, što je u prošlosti dovelo do pada dvije vlade - Margaret Tačer i Džona Mejdžora i zato je britanski remijer juče započeo svoje aktivnosti na sastanku uticajnog odbora konzervativaca - britanskih parlamentaraca koji su izuzetno glasni o Evropi.

Kameron, čija je Konzervativna partija odnijela pobjedu i osvojila većinu u parlamentarnim izborima prošlog četvrtka, ponudio je EU razgovore o reformi, ali su izvršna tijela EU istakla da ne može biti ponovnih pregovara o osnovnim ugovorima Unije.

"Želi (Velika Britanija) promjenu Ugovora (o EU). Sve što je predložio jeste da je potrebna promjena Ugovora, na primjer, u smislu neke od promjena koje smo željeli da vidimo u socijalnom blagostanju", rekao je Kameronov portparol.

Kameron, koji je prethodno odredio kraj 2017. godine kao rok za održavanje referenduma o članstvu Velike Britanije u EU, iznijeće britanski pogled o potrebnim reformama Unije na sastanku lidera EU krajem juna, najavio je portparol.

"On će navesti neke dodatne podatke kolegama iz EU krajem juna na Savjetu EU. On će možda imati priliku da ima neke pripremne dogovore u bilateralnim susretima pred sastanak, takođe", rekao je portparol britanskog premijera, navodi Rojters.

Bonus video: