KAMERON U ISKUŠENJU

Britanski referendum o EU možda i ranije

"Vrlo je vjerovatno da se Kameron opredijeli za kratke pregovore o tome koji bi se završili ove godine, kako bi referendum bio ​​2016", rekao je Džon Springford, ekspert u Centru za evropsku reformu u Londonu
52 pregleda 1 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2015. 19:12h

Britanski premijer Dejvid Kameron mogao bi doći u iskušenje da ranije, već 2016. godine, održi referendum o ostanku Ujedinjenog Kraljevstva u EU.

On bi time skratio borbu na dva fronta: u Briselu i protiv domaćih euroskeptika, a referendum o ostanku u EU je ranije obećao za kraj 2017. godine.

"Vrlo je vjerovatno da se Kameron opredijeli za kratke pregovore o tome koji bi se završili ove godine, kako bi referendum bio ​​2016", rekao je za AFP Džon Springford, ekspert u Centru za evropsku reformu u Londonu.

Obazriviji je Ian Beg, iz Evropskog instituta, iako se slaže da premijer možda želi da iskoristi "politički kapital" svog reizbora 7. maja. 

Ideju o ranijem održavanju referenduma pominje nekoliko medija, navodeći izvore u vladi i naglašavajući da britanski poslovni svijet koji podržava evropski projekat, želi da se nedoumice riješe što prije jer su štetne za posao. 

Ipak, premijer je u ponedjeljak počeo ofanzivu da bi se "poboljšali uslove članstva Velike Britanije u EU". 

Evropa je otrovna tema među konzervativcima još od 1990-ih, a doprinijela je da torijevci budu u opoziciji 13 godina. 

Springford je rekao da 331 konzervativni poslanik može da se razvrsta u tri grupe po odnosu prema EU: "trećina je da se ostane u EU, ali uz manji angažman nego do sada, trećina je da se ostane samo ako bude duboke reforme, a trećina je za napuštanje EU". 

Sve što podrazumijevaju ponovni pregovori o sporazumu Velike Britanije i EU, kao što je preispitivanje neprikosnovene slobode kretanja unutar EU, ostaje "tabu". Biće "izuzetno teško" Kameronu da progura taj i druge zahtjeve, kao što je zamrzavanje na četiri godine socijalnih davanja doseljenicima u EU, rekao je Springford.

Preporučujemo za Vas