Faraž povukao ostavku, ostaje na čelu UKIP-a

Faraž je prije izbora najavio da će podneti ostavku na svoje lidersko mjesto u UKIP-u ukoliko ne uspije da osvoji, u svojoj izbornoj jedinici, većinu glasova i time mjesto u novom sazivu britanskog parlamenta
54 pregleda 1 komentar(a)
Najdžel Feridž, Foto: Reuters
Najdžel Feridž, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2015. 18:21h

Lider britanske evroskeptične i desničarske UK nezavisne partije (UKIP) Najdžel Faraž povukao je danas ostavku i ostaće lider partije, pošto stranka nije prihvatila njegovu ostavku.

"Faraž je povukao ostavku i ostaće lider UKIP", naveo je predsjedavajući UKIP Stiv Krauter u pisanom saopštenju, pošto je Nacionalni izvršni komitet partije jednoglasno odbacio Faražovu ostavku "jer članovi partije ne žele da on ode".

Najpoznatiji političar iz redova UKIP podnio je ostavku u petak, ali ga je danas partija ubijedila da ostane, navode iz UKIP-a, prenijela je agencija Rojters.

Faraž je prije izbora najavio da će podneti ostavku na svoje lidersko mjesto u UKIP-u ukoliko ne uspije da osvoji, u svojoj izbornoj jedinici, većinu glasova i time mjesto u novom sazivu britanskog parlamenta.

U izbornoj jedinici Saut Tanet, istočno od Londona, Faraž je osvojio manje glasova od protiv-kandidata Konzervativne stranke Krega Mekinlija, pokazali su rezultati prošlonedjeljnih izbora.

UKIP osvojila oko 13 odsto glasova na izborima - najbolji rezultat u istoriji te partije, ali zbog britanskog izbornog sistema pobjednik-uzima-sve, UKIP dobio samo jedno mjesto u Donjem domu britanskog parlamenta.

Prema izbornom sistemu, u svakoj od 650 izbornih jedinica pobjednik onaj koji osvoji više glasova od svojih konkurenata, a glasovi drugoplasiranog ne računaju se pri raspodjeli mjesta u parlamentu.

Tradicionalni britanski izborni sistem je relativni većinski izborni sistem u izbornim jedinicama jedne osobe.

UKIP se zalaže za izlazak Britanije iz EU i znatno smanjivanje broja imigranata u zemlji.

Bonus video: