EU uvodi kvote za imigrante

Prema trenutno važećem sistemu, sav teret zbrinjavanja migranata koji poslednjih godina u velikim brojevima stižu sa Bliskog Istoka pada na zemlje u koje oni prvi stignu, a to su najčesće Italija, Grčka i Malta
2 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.05.2015. 08:25h

Evropska unija namjerava da uvede kvote zemljama članicama kako bi se teret zbrinjavanja imigranata ravnomjernije rasporedio, piše danas britanska štampa.

Londoski Tajms i Gardijan došli su do plana za uvođenje kvota koji će Evropska komisija objaviti u srijedu, a po kome će svakoj od 28 članica unije biti određeno koliko migranata mora da primi.

Prema trenutno važećem sistemu, sav teret zbrinjavanja migranata koji poslednjih godina u velikim brojevima stižu sa Bliskog Istoka pada na zemlje u koje oni prvi stignu, a to su najčesće Italija, Grčka i Malta.

“EU je potreban stalni mehanizam za podjelu odgovornosti za zbrinjavanje velikog broja izbjeglica i azilanata među zemljama članicama”, piše u planu koji je objavio Tajms.

Njemačka, Francuska, skandinavske zemlje, kao i one koje trenutno imaju veliki priliv izbjeglica, su spremne da podrže plan, ali iz Britanije i Mađarske stižu najave da će se žestoko boriti protiv novog sistema.

Londonski Tajms u redakcijskom uvodniku kaže da će kvote za izbjeglice izvijesno podstaći premijera Dejvida Kamerona da ranije raspiše referendum o izlasku Britanije iz EU, dok je iz Houm Ofisa (britanskog ministarstva unutrašnjih poslova) već stiglo saopštenje da je prisilno primanje izbjeglica neprihvatljivo.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je već uzvitlao prašinu svojom namjerom da uvede radne logore za izbjeglice je izjavio daje plan EU “lud i opasan” i da će mu se suprotstaviti svim sredstvima.

Bonus video: