Mađarska može da uvede smrtnu kaznu, ali samo ako izađe iz EU

Ako zemlja članica želi da je uvede, ona to može, ali u tom slučaju mora napustiti EU", rekao je Barozo, reagujući na mađarskog premijera Viktora Orbana koji je pozvao na debatu o ponovnom uvođenju najteže kazne
2 komentar(a)
injekcija, smrtna kazna, Foto: Shuterstock
injekcija, smrtna kazna, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 11.05.2015. 06:16h

Mađarska može ponovo da uvede smrtnu kaznu, ali samo ako napusti Evropsku uniju, izjavio je bivši predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u intervjuu koji je danas emitovala mađarska TV stanica "ATV".

"Ako zemlja članica želi da je uvede, ona to može, ali u tom slučaju mora napustiti EU", rekao je Barozo, reagujući na mađarskog premijera Viktora Orbana koji je pozvao na debatu o ponovnom uvođenju najteže kazne.

Barozo, koji je bio predsednik EK od 2004. do 2014. godine, istakao je da "ponovno uvođenje smrtne kazne jednostavno nije moguće u nekoj zemlji članici Unije".

"Debata je davno okončana, sve zemlje članice su bile jasne po tom pitanju", naveo je Barozo, prenijela je agencija AFP.

Orban je prije dva dana izjavio da bi svaka članica trebalo da donese sopstvenu odluku o uvođenju smrtne kazne.

"Želimo da Evropska unija zauzme zajednički stav da svaka država članica, na nacionalnom nivou, može da donese odluku da li da uvede smrtnu kaznu ili ne", rekao je Orban u intervjuu za radio "Kosut".

"Ako bi se to dogodilo, mogli bismo da odlučimo da li da prihvatimo (smrtnu kaznu) ili ne. Nema razloga da sve države EU o tom pitanju misle isto", dodao je Orban.

Mađarska je ukinula smrtnu kaznu kao jedan od uslova za ulazak u EU 2004. godine.

Orban je ponovo pokrenuo to pitanje nakon nedavnog ubistva mladog vlasnika trafike u južnom mađarskom gradu Kapošvaru, koje je izazavalo gnjev u zemlji.

Orbanova najava da će preduzeti korake ka vraćanju smrtne kazne u mađarski sistem krivičnih sankcija izavala je žestoke otpore u Briselu, jer bi to predstavljalo otvoreno kršenje Evropske povelje o ljudskim pravima, čija je potpisnica i Mađarska.

Sem toga, ukidanje smrtne kazne je jedan od uslova koje zemlje kandidati moraju da ispune prije pristupanja EU, a visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbijednost Federika Mogerini redovno šalje protestne poruke svaki put kada se osuđenik pogubi bilo gde u svijetu.

Bonus video: