Štajnmajer u Volgogradu: Izvinite za patnju koju vam je Njemačka nanijela

Njemački parlament juče je održao zasijedanje na kojem će biti obilježen "dan koji znači nov početak i dvostruko oslobađanje - od rata i nacizma"
0 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer,  Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2015. 09:34h

Ministar spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer je u Volgogradu, bivšem Staljingradu, gdje su sovjetske snage odnijele ključnu pobjedu nad nacistima, uputio izvinjenje za patnje koje su Njemci za vrijeme Drugog svjetskog rata nanijeli tom gradu i cijeloj Rusiji.

"Upućujem izvinjenje u ime Njemačke za neizmjernu patnju koju su Njemci nanijeli ovom gradu, cijeloj Rusiji, i svim djelovima bivšeg SSSR-a koji danas pripadaju Ukrajini i Bjelorusiji, kao i čitavom evopskom kontinetu", rekao je šef njemačke diplomatije, prenijeli su ruski mediji.

Njemački parlament juče je održao zasijedanje na kojem će biti obilježen "dan koji znači nov početak i dvostruko oslobađanje - od rata i nacizma".

U Evropi i SAD u petak je obilježena 70. godišnjica pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Dan pobjede se u Rusiji slavi se 9. maja. Njemački feldmaršal potpisao je 8. maja 1945. (9. maja po moskovskom vremenu) u Berlinu završni dokument o okončanju Drugog svjetskog rata.

Bonus video: