Velika Britanija: Ključni ministri ostaju u vladi

Britanski konzervativci osvojili su apsolutnu većinu sa 331 poslanikom među ukupno 650 u Donjem domu Parlamenta i time obezbijedili drugi, jači mandat premijera Dejvida Kamerona
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Beta-AP
Dejvid Kameron, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.05.2015. 18:42h

Britanski premijer Dejvid Kameron odlučio je da četiri ključna ministra ostanu u novoj vladi poslije pobjede njegove stranke na parlamentarnim izborima.

Džordž Ozborn, Tereza Mej, Filip Hamond i Majkl Falon ostaće ministri finansija, unutrašnjih i inostranih poslova i odbrane.

Ozborn će biti i prvi državni sekretar što je Velikoj Britaniji potpredsjednik vlade ili zamjenik premijera.

U prethodnoj vladi tu funkciju je imao Nik Kleg, vođa britanskih liberalnih demokrata, koji je danas podnio ostavku sa čela stranke zbog izbornog poraza.

Britanski konzervativci osvojili su apsolutnu većinu sa 331 poslanikom među ukupno 650 u Donjem domu Parlamenta i time obezbijedili drugi, jači mandat premijera Dejvida Kamerona.

Moskovisi: Britaniji je mjesto u EU

Britaniji je mjesto u EU, a troškovi potencijalnog izlaska iz Unije bi bili ogromni, izjavio je evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Pjer Moskovisi.

"Britaniji je mjesto u Evropskoj uniji, i to je u njenom sopstvenom, ali u interesu čitave Evropske unije", izjavio je Moskovisi za francuski radio Evropa 1 poslije pobjede Konzervativne stranke britanskog premijera Dejvida Kamerona na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji.

"Kameron će uraditi ono što misli da treba da uradi u pogledu potencijalnog referenduma o članstvu Britanije u Evropskoj uniji", izjavio je Moskovisi.

Kako podsjeća Rojters, Kameron je obećao da će, ako pobijedi njegova Konzervativna stranka, on održati referendum o članstvu njegove zemlje u EU.

"Sve ekonomske studije pokazuju da bi politički i ekonomski troškovi takozvanog Brexita (izlaska Britanije iz EU) bili ogromni, a prije svega po Veliku Britaniju", naveo je Moskovisi.

Bonus video: