Država želi jaču kontrolu Er Fransa

U Er Fransu zaposleni su drugi najbrojniji akcionari kompanije, i oni se zalažu za usvajenje primjene "zakona Floranž"
0 komentar(a)
Er Frans, Foto: Reuters
Er Frans, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2015. 10:38h

Francuska država namjerava da poveća udio kapitala u aviokompaniji Er Frans-KLM otkupom akcija u vrijednosti od 33,15 miliona do 45,9 miliona eura.

Država želi na taj način da podrži usvajanje prava duplog glasa, kao što je nedavno učinila u kompaniji Reno.

"Država koja posjeduje 15,88 odsto kapitala Er Fransa-KLM, željela je da pronađe način da podrži usvajanje prava duplog glasa u Er-Fransu-KLM", saopštilo je Ministarstvo ekonomije Francuske.

Država će otkupiti maksimalnih 5,1 milion akcija Er-Fransa-KLM", što je 1,7 odsto kapitala. Vrijednost transakcije je između 33,15 miliona i 45,9 miliona eura, prenosi AFP.

Direkcija Er Frans-KLM navodi da nema u suštini problema sa "zakonom Floranž" precizirajući da se administrativni savjet grupe koju je o tom problemu raspravljao tokom sjednice 29. aprila založio za stabilane i dugotrajne akcionare.

Direkcija kompanije, međutim, ističe da želi da prepusti akcionarima pravo na demokratsko odlučivanje.

"Zakon Floranž" usvojen 29. marta 2014. omogućiva da akcionarima koji posjeduju kapital duže od dvije godine pravo na dvostruko brojanje glasa tokom donašenja odluka u generalnoj skupstini kompanije", prenosi list Figaro.

Da bi kompanija usvojila primjenu ovog zakona potrebna je dvotrećinska većina generalne skupštine. U Er Fransu KLM zaposleni su drugi najbrojniji akcionari kompanije, i oni se zalažu za usvajenje primjene "zakona Floranž".

Ovaj zakon se primjenjuje u 22 od 40 francuskih preduzeća sa najvećom tržišnom vrijednosti, među kojima je GDF Suez sa učešćem kapitala države od 36,7 odsto, u Arevi gdje država posjeduje 21 odsto akcija, Safranu sa učešćem države od 22 odsto kapitala, EDF gdje učešće države iznosi čak 84,5 odsto, Renou sa učesćem države od 15 odsto.

Kompanija Skor (Scor) je sa 9,7 odsto glasova odbila primjenu ovog zakona u korist akcionara, a slično se dogodilo i u Lorealu i Vinsiju.

Bonus video: