Porošenko: Cilj je da se sjetimo stradalih, ne kao Rusi da pokažemo vojnu moć

Za razliku od Rusije koja će sjutra velikom paradom obilježiti Dan pobjede, Ukrajina planira marš mira uz vojnu miziku ukrajinskih i evropskih vojnih orkestara, a vojni kadeti će položiti zakletvu pred Porošenkom
4 komentar(a)
Ukrajina veterani, Foto: Reuters
Ukrajina veterani, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2015. 10:21h

Ukrajina će danas po prvi put obilježiti 8. maj, koji se slavi širom Evrope, kao Dan sjećanja i pomirenja, komemoracijama poginulima.

Ta bivša sovjstska republika, koja je izgubila na milione vojnika na obje strane fronta tokom Drugog svjetskog rata, time se distancira od Rusije koja sjutra obilježeva 70 godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Za razliku od Rusije koja će sjutra velikom paradom obilježiti Dan pobjede, Ukrajina planira marš mira uz vojnu miziku ukrajinskih i evropskih vojnih orkestara, a vojni kadeti će položiti zakletvu pred predsjednikom Petrom Porošenkom, ispred Muzeja Drugog svjetskog rata.

"Ukrajinske komemoracije, za razliku od onih u Rusiji, imaju za cilj, ne da pokažu agresiju i vojnu moć, već da se sjete onih koji su poginuli", navodi se u saopštenju ukrajinskog predsjedništva.

Ukrajina je po ugledu na Britanju, uvela mak kao simbol za taj događaj, čime je zamijenila narandžasto crnu vrpcu sa Svetim Dorđem, koja je prisutna u Rusiji i kod proruskih snaga. Promijenjeno je i ime sukoba, koji je u sovjetskoj eri nazivan Veliki otadžbinski rat.

Jedan od najkontroverznijih događaja je odluka Ukrajine da održi komemroaciju za nacionalističke borce, koji su se zajedno sa nacistima za vrijeme Drugog svjetskog rata borili protiv sovjetskih trupa i optuženi su za klanje Poljaka i Jevreja.

Njih za heroje smatraju mnogi u zapadnoj Ukrajini, a Rusija optužuje vlasti u Ukrajini da veličaju nacističke saučesnike.

Bonus video: