Ministar: Tražioci azila u Italiji da rade besplatno

Više od 9.000 novih migranata stiglo je u Italiju samo prošle sedmice
0 komentar(a)
Anđelino Alfano, Foto: Beta/AP
Anđelino Alfano, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.05.2015. 07:32h

Tražioci azila u Italiji možda će morati da rade besplatno, izjavio je juče italijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano.

On je to izjavio na skupu italijanskih gradonačelnika, podsjetivši ih na kontroverzni dekret koji je donijet prije nekoliko mjeseci, prenio je AFP.

"Moramo tražiti od lokalnih vlasti da primijene naše direktive i privole migrante da rade besplatno...Umjesto da ih ostavimo besposlene, trebalo bi da rade", kazao je Alfano, prenose italijanski mediji.

Zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova nadležan za civilna i imigraciona prava Mario Morkone rekao je da bi tražioci azila mogli da rade za "javno dobro", na primjer na projektima uređenja životne sredine, pri čemu bi im bilo plaćeno samo osiguranje.

Cilj je da se stvori bolji odnos sa njima i da budu prihvaćeni u društvu, dodao je on.

Odluka ministarstva odnosi se na tražioce azila kod kojih obrada zahtjeva može trajati do dvije godine, navodi AFP.

Dok ne dobiju status izbjeglica, azilanti nemaju pravo da rade u Italiji.

Više od 9.000 novih migranata stiglo je u Italiju samo prošle sedmice.

Brodovi italijanske mornarice locirali su danas ribarski brod koji se prevrnuo 18. aprila i u kome se nalazilo 800 migranata koji su izgubili život.

Koristeći sonare i podmornicu, mornarica je na morskom dnu locirala brod koji odgovara opisu potonulog plovila, prenio je AP.

U saopštenju italijanske mornarice se navodi da se brod nalazio na dubini od 375 metara.

Zvaničnik mornarice naveo je da se sa te dubine brod može podići, ali da je bilo kakva odluka o tome na sicilijanskom tužilaštvu koje sprovodi krivičnu istragu o smrti migranata, prenosi AP.

Nesreća ovog broda pokrenula je novi talas rasprava u Evropi o tome kako riješiti krizu migranata i zaustaviti njihove polaske iz Libije koje organizuju trgovci ljudima, navodi AP.

Bonus video: