Eurogrupa: Otpisivanje duga Grčke politički nemoguće

"Rasprava o reprogramiranju duga nije tabu. Jedina stvar koja je politički nemoguća je brisanje njegove nominalne vrijednosti (320 milijardi eura)", rekao je Dijselbloem
0 komentar(a)
Grčka, EU, Foto: Reuters
Grčka, EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2015. 07:45h

Otpisivanje nominalne vrijednost duga Grčke biće politički nemoguće, čak i u slučaju reprogramiranja otplate kredita, ocijenio je predsjednik Eurogrupe, Jeroen Dijselbloem.

"Rasprava o reprogramiranju duga nije tabu. Jedina stvar koja je politički nemoguća je brisanje njegove nominalne vrijednosti (320 milijardi eura)", rekao je Dijselbloem za pariski Mond.

On je podsjetio da se o "olakšanju" razgovaralo u novembru 2012. godine na evropskom nivou, pod uslovom da Vlada Grčke ispuni uslove koje su joj postavili njeni partneri.

"Olakšanje" grčkog duga moglo bi se obaviti reprogramiranjem ili razmjenom hartija od vrijednosti.

Brisanje bi bio radikalniji potez koji bi primorao kreditore Grčke - evropske zemlje, Međunarodni monetarni fond i Evropsku centralnu banku, da prihvate gubitke na svojim računima.

U intervjuu koji će u petak emitovati FRANCE24, a u subotu i RFI, evropski komesar za ekonomske poslove, Pierre Moscovici takođe je rekao da će "pitanje grčkog duga biti tretirano kasnije", ali ne kao 'rezanje' ili otpisivanje duga što, kako veruje, Evropljani ne žele.

"Za sada, fokusirajmo se na osnovno, na reforme. Nakon toga, nemojmo se varati, evropske institucije idu ruku pod ruku", dodao je Moscovici.

Ljevičarska stranka Syriza koja je na vlasti u Atini vodila je kampanju za brisanje bar dijela duga Grčke, koji predstavlja više od 175 odsto njenog bruto-domaćeg proizvoda, odnosno vrijednosti koju njena privreda stvori za godinu.

To pitanje je kasnije otišlo u pozadinu pregovora Vlade sa kreditorima Grčke koji su više fokusirani na likvidnost potrebnu Atini koja je pod prijetnjom finansijskoh davljenja u veoma kratkom roku.

Pitanje grčkog duga je ponovo na tapetu ovih dana. To stvara napetost između povjerilaca Atine, posebno između MMF-a koji se zalaže za djelimično brisanje duga, i Evropljana, za koje postoji "crvena linija", na koju je ukazao Dijsselbloem.

Bonus video: