SNP OSVOJILA SKORO SVA POSLANIČKA MJESTA

Kako su glasali Škotlanđani: Neće da štede, hoće nacionaliste

"Ono što vidimo je da je Škotska glasala da da povjerenje Škotskoj nacionalnoj partiji da bi se čuo glas Škotske, jasan glas za okončanje štednje, bolje javne službe i progresivniju politiku u Vestminsteru", izjavila je Stardžon za Bi-Bi-Si
78 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Stardžon, Foto: Reuters
Nikola Stardžon, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2015. 07:39h

Predsjednica Škotske nacionalne partije (SNP) Nikola Stardžon, koja je prema prvim izbornim rezultatima osvojila gotovo sva mjesta u Škotskoj, izjavila je danas da su birači svojim glasovima pokazali da žele kraj politike štednje.

Izborni uspjeh škotskih nacionalista je u najvećoj mjeri ostvaren na račun Laburističke partije, koja je decenijama imala jaku podršku u Škotskoj.

Liderka SNP-a je rekla da laburisti već godinama gube povjerenje Škotlanđana.

"Ono što vidimo je da je Škotska glasala da da povjerenje Škotskoj nacionalnoj partiji da bi se čuo glas Škotske, jasan glas za okončanje štednje, bolje javne službe i progresivniju politiku u Vestminsteru", izjavila je Stardžon za Bi-Bi-Si.

Škotska nacionalna partija, koja se zalaže za nezavisnost od Britanije, osvojila je, prema preliminarnim rezultatma glasanja, 55 mjesta u donjem domu parlamenta, dok je do sada imala šest poslanika.

Prema posljednjim podacima iz 568 od 650 izbornih okruga, Konzervativna partija vodi sa 269 poslanika, dok su laburisti osvojili 214. Po osam mjesta u donjem domu parlamenta pripalo je Liberalno-demokratskoj partiji i Demokratskoj unionističkoj partiji u Sjevernoj Irskoj, a jedno Nezavisnoj partiji UK (UKIP).

Lider laburista Ed Miliband priznao je da će njegova partija vjerovatno pretrpeti izborni poraz.

"Ovo je očigledno veoma razočaravajuća i teška noć za Laburističku partiju", kazao je Miliband.

Laburisti će imati manje poslanika nego dosad, a najveću podršku su izgubili u Škotskoj.

"Nijesmo ostvarili ciljeve u Engleskoj i Velsu, a u Škotskoj je talas nacionalizma potopio našu partiju", kazao je lider laburista.

Gradonačelnik Londona, konzervativac Boris Džonson izjavio je da, ukoliko su preliminarni rezultati tačni, to znači "veoma jasnu pobjedu za konzervativce i veoma lošu noć za laburiste".

Nik Kleg, predsjednik Liberalno-demokratske partije, dosadašnjeg koalicionag partnera konzervativaca, priznao je da je njegova partija pretrpjela težak izborni poraz.

"Sada je bolno jasno da je ovo bila nemilosrdna i teška noć za liberaldemokrate", kazao je Kleg.