Francuska: Kameron da ne računa na promjene EU

Dejvid Kameron je obećao referendum o ostanku u EU, dok je Ed Miliband protiv referenduma
0 komentar(a)
Mišel Sapen, Foto: Reuters
Mišel Sapen, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2015. 12:11h

Francuski ministar finansija Mišel Sapen izjavio je da nova britanska vlada ne bi trebalo da računa na to da će moći da ugovori nove uslove svog članstva u EU.

To je aktuelni premijer Dejvid Kameron obećao da će učiniti ako pobijedi na parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Sapen je na konferenciji za štampu rekao da lideri EU ne treba da isključuju duboke reforme Unije, ali je takođe upozorio da bi, pod trenutnim okolnostima, bilo pogrešno krenuti od pretpostavke da je moguća revizija ugovora, prenio je Rojters.

Francuski zvaničnici su prethodno upozorili da bi teško pobijedili na referendumu čije je održavanje neophodno za promjenu odredbi iz ugovora EU.

U Velikoj Britaniji se održavaju najneizvjesniji parlamentarni izbori poslije više decenija, nakon predizborne kampanje koja je s pažnjom praćena u Evropi s obzirom na značaj ishoda glasanja za ostanak te zemlje u EU.

Lider vladajuće Konzervativne stranke Dejvid Kameron je obećao referendum o ostanku u EU, dok je predsjednik Laburističke stranke Ed Miliband protiv referenduma.

Kako nije vjerovatno da će ijedna od dviju glavnih stranaka u izbornoj trci osvojiti apsolutnu većinu, rezultat će biti koaliciona vlada u koju bi mogla ponovo da uđe Liberalno-demokratska stranka, koja se ranije protivila referendumu, ali je posljednjih dana ublažila stav.

Od ishoda glasanja na opštim izborima za 56. parlament u petoj najvećoj ekonomiji svijeta moglo bi da zavisi i da li će Škotska ponovo pokrenuti pitanje nezavisnosti.

Bonus video: